У “Музеї Вінницького трамвая” розповіли історію старовинного столу та шляхового листа 1950 року

14:50
Автор: Vежа
Become a Patron!

У серпні 2022 року колектив “Музею Вінницького трамвая” на території трамвайного депо знайшов старовинний стіл. Він був у жахливому стані і його планувалося утилізувати. Та було зрозуміло, що виробу не один десяток років. Серед особливостей столу була стільниця, обшита темно-синім велюром. Тож стіл вирішили забрати для побутових потреб. Пізніше під тією велюровою обшивкою знайшли документ – шляховий лист датований 1950 роком.

Як повідомляє “Музей Вінницького трамвая”, у листі було вказано, що 1 травня 1950 року, з дванадцятої години ночі по сьому годину ранку на лінії працюватиме пасажирський трамвай. Там вказано прізвища кондуктора та вагоновожатого вагону. Так, з’явилося припущення, що у свій час стіл належав диспетчеру трамвайного депо. Тоді ж у музеї вирішили власноруч розпочати реставрацію раритетного столу. 

 

По окремих елементах столу з’ясувалося, що його виготовили у 1920-х роках. Таку інформацію знайшли під час пошуків в мережі. Подібні меблі виготовлялися на підприємстві “Одеська меблева артіль”. Тому, за припущенням працівників музею, подібні столи закупили для потреби трамвайного управління у 20-х роках минулого сторіччя. Вже у 50-х роках стіл перевезли у новозбудоване трамвайне депо. Там протягом 70 років стіл знаходився в одному із виробничих приміщень.

Станом на жовтень 2022 року, зі столу повністю зняли стару фарбу та провели найважчі реставраційні роботи. Протягом місяця стіл був готовий на 90%. Вдалося відновити покриття стільниці стола із темно-синьої тканини. Крім цього, разом із столом відремонтували дерев’яний стілець. А потім пішли місяці, аби знайти та купити потрібні ручки, яких не було в наявності.

Реставрацію закінчили минулого тижня. Та протягом останніх місяців відвідувачі закладу вже мали змогу побачити цей експонат.

 

Фото – зі сторінки Музею “Вінницького трамвая” у Facebook

Читайте також: У Вінниці почнуть оцифровувати та досліджувати документи Вінницького магістрату другої половини XVIII і першої чверті ХІХ століття

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.