У Вінниці проголосували за присвоєння ліцею №26 ім’я Героя України Дмитра Майбороди

15:29
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінницькому ліцеї №26 відбулось засідання щодо присвоєння навчальному закладу ім’я підполковника Повітряних Сил ЗСУ, Героя України Дмитра Майбороди, який був випускником цієї школи. Пропозицію підтримали одноголосно. Тепер рішення винесуть на сесію міської ради. 

Як йдеться на сайті Вінницької міської ради, ініціював пропозицію трудовий колектив школи. До обговорення запросили представників громадськості. На засіданні, яке відбулось сьогодні, була присутня також мама Героя Тетяна Майборода.

Відомо, що в 2015 році на фасаді школи вже відкрили меморіальну дошку на честь льотчика. Як каже директорка ліцею №26 Сніжана Резнік, учні мають знати про подвиг Героя.

У 26 школі ми намагаємось всією нашою вчительською громадою виховувати справжніх патріотів. А Дмитро є прикладом – це людина з великої літери. Він віддав своє життя заради того, щоб врятувати цивільне населення: відводив підбитий літак, щоб той не впав на населений пункт. Дмитро врятував також свій екіпаж. Тому цей подвиг мають знати наші учні і щорічно ми про це з ними говоримо, їм розповідаємо, – каже освітянка.

Відтак, після обговорення всі учасники одноголосно підтримали присвоєння КЗ “Вінницький ліцей №26” ім’я Героя України Дмитра Майбороди. Відповідно до процедури, дане рішення буде винесене на сесію міської ради.

Як нагадують в міській раді, Майборода Дмитро Олександрович проходив військову службу у 456-й окремій бригаді військово-транспортної авіації Повітряних Сил ЗСУ, що дислокується в аеропорту “Вінниця” (Гавришівка), де обіймав посаду начальника служби безпеки польотів.

Як командир екіпажу літака Ан-26, Дмитро Майборода з травня по липень 2014 року виконав 35 бойових вильотів для перевезення військових, озброєння, матеріально-технічних засобів у зону АТО на Донбасі, проводив евакуацію поранених та хворих.

Загинув 14 липня 2014 року у Краснодонському районі Луганської області, коли його літак був підбитий. Він разом із помічником командира екіпажу майором Дмитром Шкарбуном до останнього керував літаком, що дозволило іншим членам екіпажу евакуюватися. Ціною власного життя їм вдалося також відвести літак від населеного пункту Давидо-Микільське.

Похований на Алеї Слави Центрального кладовища Вінниці.

У грудні 2014 року Дмитру Майбороді присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордену “Золота Зірка” – посмертно.

А у квітні 2015 року майору Дмитру Майбороді посмертно присвоєно чергове військове звання “підполковник”.

Також зазначимо, що у 2019 році Президент присвоїв почесне найменування “імені Дмитра Майбороди”456-ій авіабригаді під Вінницею.

Фото – vmr.gov.ua 

Читайте також: Президент присвоїв почесне найменування 456-ій авіабригаді під Вінницею. ФОТО

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.