В Україні завершився перехідний період впровадження реформи шкільного харчування. Тепер у меню учнів буде менша кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшили кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Про це повідомили на сайті Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.
– 1 січня 2022 року завершився перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт, наразі реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, має запрацювати повною мірою. Оновлене меню для шкільних їдалень містить 160 страв, – йдеться у повідомленні.
Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:
– зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза, до 7,5 г на один прийом їжі;
– збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
– зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
– збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
– збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Серед особливостей продуктів:
– приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;
– картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6-7-денного перебування;
– відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;
– салати треба заправляти перед видаванням;
– треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
– надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
– м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
– насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
– у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
– сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);
– сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
– заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
– питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
Заборонено продавати:
– солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
– газовані напої (зокрема й солодкі), м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.
Вартість харчування в дитячих садочках
У зв’язку з переглядом меню для школярів та дошкільнят і здорожчанням продуктів, виконком міської ради дещо підвищив вартість харчування у дошкільних навчальних закладах Вінницької міської територіальної громади. Це у коментарі виданню “Місто над Бугом” пояснила Оксана Яценко, директорка Департаменту освіти міської ради.
Так, з 1 січня вартість харчування дітей віком від 1 до 4 років становитиме 34 грн в день (з 1 вересня було 30 грн), а для дітей віком від 5 до 6-7 років – 46 грн (з 1 вересня було 40 грн). Про це йдеться у рішенні виконавчого комітету міської ради від 30.12.2021 р. № 3277.
Крім цього у документі зазначається, що розмір плати батьків за харчування дітей в закладах дошкільної освіти, розташованих у м. Вінниці, та у КЗ “Вінницько-Хутірський заклад дошкільної освіти Вінницької міської ради” становитиме 75% від вартості харчування в день. А в закладах дошкільної освіти, розташованих у селах Стадниця, Гавришівка, Малі Крушлинці та Писарівка – 50% від вартості харчування в день.
– Діє постанова Кабінету міністрів №305. Норми харчування змінюються, набір продуктів, змінюється меню, яке дають дітям. Наприклад, зменшено вміст цукру в напоях, стравах, кондитерських, борошняних виробах, зменшена норма споживання солі, виключено споживання яловичини, свинини, печінки, сосисок, ковбасних виробів. Натомість включено більше, наприклад, свіжих овочів, молоко й молочні продукти мають бути щодня, – пояснила Оксана Яценко.
У публікації “Місто над Бугом” повідомили також, що дітей пільгових категорій у дитсадках Вінницької громади харчуватимуть безплатно. Також у дошкільних навчальних закладах з’явилося безглютенове меню для дітей, які страждають на алергію. Батьки таких дошкільнят повинні надати адміністрації закладу, медичну довідку від лікаря.
– Ми навіть ввели такий термін як “диференційоване харчування”, тобто дитина сама обирає, що хоче, – зазначила директорка Департаменту освіти міської ради.
Ілюстративне фото – facebook.com/SAMorgunov
Дякуємо!
Тепер редактори знають.