На правах реклами
«Ми те, що ми їмо» – відома багатьом фраза. Однак чимало людей харчуються не дуже правильно: фаст-фуди, напівфабрикати, швидкі перекуси всухом’ятку, не якісні продукти харчування зі штучними барвниками та консервантами; мало свіжих овочів та фруктів, натомість багато їжі зі швидкими вуглеводами та високим вмістом жирів. Дотримуються правильного раціону – одиниці, як результат – проблеми з органами травлення у переважної більшості.
Як наслідок – висипи на шкірі, відрижка, неприємний запах з ротової порожнини, печія, здуття живота, розлади травлення, важкість, нудота – все це може бути серйозних патологій шлунково-кишкового тракту (ШКТ).
Які ще сигнали подає нам організм при наявності патологій ШКТ? З якими проблемами вінничани найчастіше звертаються до лікаря-гастроентеролога? Як відбувається прийом у фахівця та чи варто до нього готуватись? Чи бояться жителі Вінниці проходити ендоскопічні дослідження? Та що потрібно робити, щоб органи травлення не давали збій? Відповіді на ці та інші запитання надала лікар-гастроентеролог лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Галина Вараниця.
Галино Іванівно, при якій симптоматиці варто звертатися до лікаря-гастроентеролога? Як відбувається прийом і чи потрібно до нього готуватись?
Гастроентеролога люди шукають, коли відчувають больовий синдром в животі, печію, часту нудоту, важкість та переповнення у шлунку після прийому їжі. Коли у роті відчувається гіркий чи кислий присмак, періодично здуває живіт, коли людина почала, здавалось би безпричинно, втрачати вагу; є розлади з дефекацією, а у випорожненнях – домішки крові чи слизу.
На прийомі пацієнт буде детально опитаний з приводу його скарг: що турбує, якими симптомами проявляється, чи є захворювання шлунково-кишкового тракту, такі як жовчнокам’яна та виразкова хвороби, онкопатології у близьких родичів. Далі проводиться об’єктивний огляд, визначається попередній діагноз, за потреби – назначаються додаткові обстеження, а потім – лікування.
Специфічної підготовки для прийому гастроентеролога не потрібно, однак бажано, щоб пацієнт прийшов натще, бо йому можуть призначатись лабораторні обстеження, УЗД органів черевної порожнини, фіброгастродуоденоскопія. А в лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» всі ці методи діагностики – в кроковій доступності.
Чи може шкіра сигналізувати про проблеми зі шлунково-кишковим трактом?
Так, наприклад, запальні захворювання шкіри різного характеру – дерматити досить часто виникають на тлі хронічних запальних захворювань органів травлення, дисбактеріозі кишківника чи паразитарній інвазії.
Характерна локалізація висипу вугрів при патології кишківника – це лоб і скроні, хоча локалізація висипу може бути й на інших ділянках тіла.
«Жовтушний» колір шкіри може свідчити про патологію печінки та жовчовивідних шляхів.
Блідість шкірних проявів може свідчити про анемічний синдром, який розвивається при атрофічному гастриті, виразковій хворобі та пухлинах шлунково-кишкового тракту, а також при запальних захворюваннях кишківника.
Та хочу наголосити, що шкіра може сигналізувати про проблему, однак для постановки вірного діагнозу пацієнт потребує повного клініко-лабораторно-інструментального обстеження.
Чи бояться сьогодні пацієнти ендоскопічного обстеження?
Так, пацієнти не дуже охоче погоджуються на ендоскопічне обстеження. Бояться інфікування хелікобактер та іншими інфекціями, також їх лякає невідомість і діагноз, який можуть почути після обстеження. Певні психологічні перешкоди щодо проведення самої процедури завжди є.
Однак, у ЛДЦ «Меділюкс» працює кваліфікований лікар-ендоскопіст, з багаторічним стажем роботи. У нас тут найкраща у Вінниці та Вінницькій області відеоендоскопічна система обстеження. До того ж, за бажанням пацієнта, процедура може проходити без страху, дискомфорту та додаткових хвилювань – під медикаментозним сном. Тобто під дією безпечного наркозу, який використовується навіть для новонароджених пацієнтів – процедурною седацією, пацієнту проводиться колоноскопія – огляд товстого кишківника і навіть гастроскопія – ковтання зонду. Це дуже зручно, адже пацієнт собі солодко спить, а лікар тим часом не відволікається на постійні пояснення: як лежати, як дихати й так далі. В результаті вдається якісніше та значно швидше провести обстеження. Триває медикаментозний сон рівно стільки ж, скільки триває сама діагностика.
Зауважу, що в нашому лікувально-діагностичному центрі функціонує єдина в області автоматична мийна машина, в якій проходить ретельна автоматична очистка обладнання, тому зараження будь-якою інфекцією – виключене.
З якими проблемами звертаються вінничани до гастроентеролога?
Звернення до гастроентеролога тою чи іншою мірою має певний сезонний характер. Так, восени та навесні вінничани звертаються більше із проблемами шлунку та дванадцятипалої кишки – гастродуоденіти, виразкова хвороба. Після тривалих свят, як от Новий рік чи Пасха, або ж травневі свята, люди приходять із загостреннями хронічного панкреатиту, хворобами печінки та жовчовивідних шляхів. За останні кілька років зросла кількість хворих з функціональними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також дуже актуальною проблемою є гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та неалкогольна жирова хвороба печінки.
Дуже важливо не ігнорувати перші прояви захворювання – відразу звертатись до лікаря-гастроентеролога.
Харчові отруєння найчастіше трапляються в літній період? Як себе убезпечити?
Так, дійсно, влітку, вірогідність харчових токсикоінфекцій збільшується. Це пов’язано із подорожами та відпустками, адже тоді ми не шкодуємо грошей на відпочинок, різноманітні не дуже корисні страви, алкогольні напої. Однак, іноді їжа може бути неякісно приготована, без дотримання санітарних норм – тоді «джекпот».
Звичайно, літом створюються несприятливі умови для зберігання продуктів. Тому наполегливо рекомендую в спеку не купувати сумнівної риби чи, наприклад, домашньої кров’янки…
Звісно, щоб запобігти отруєнням, необхідно дотримуватись правил особистої гігієни та гігієни харчування, слідкувати за температурним режимом зберігання продуктів, що швидко псуються, дуже пильно ставитися до вибору закладів харчування.
Яка вікова категорія Ваших пацієнтів? У чому причина захворювань шлунково-кишкового тракту?
Найбільше у мене пацієнтів у віці від 19 до 45 років. Це пацієнти, які мають досить інтенсивний темп сучасного життя, багато стресових ситуацій, а також не мають можливості скоригувати режим харчування.
Більшість пацієнтів тривалий час не звертають уваги на перші симптоми захворювання, такі як важкість та переповнення в животі після їжі, відчуття швидкого насичення їжею, нудоту, періодичне здуття живота, швидку втомлюваність, немотивовану слабкість. А от коли якість життя суттєво погіршується, людина вирішує звернутися за допомогою до фахівця.
Причинами захворювань шлунково-кишкового тракту можуть бути: порушення режиму харчування, звичка харчуватися всухом’ятку, «перекусами» або фаст-фудом. Вживання солодких газованих напоїв і алкоголю, смаженого, гострого і т.д.
Харчування людини повинно бути різноманітним і відповідати витраченій енергії, збалансованим за кількістю білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мікроелементів.
Також проблеми ШКТ можуть викликати різні барвники, консерванти та шкідливі звички.
Які поради Ви як гастроентеролог можете дати вінничанам?
Правильно і збалансовано харчуйтеся. Харчування має бути п’ятиразовим, але маленькими порціями. Не можна пропускати прийоми їжі та робити занадто великі проміжки між ними. Рекомендую віддати перевагу приготованій їжі на пару або у духовій шафі.
Правильне харчування – ось основа здоров’я на довгі роки.
А взагалі, шановні вінничани, варто пам’ятати, що людина народжується практично здоровою, а потім стресові ситуації, неправильне харчування та спосіб життя, шкідливі звички псують цей найцінніший дар. Тому, найважливіша порада – уважно слідкуйте за тим, на що ви можете впливати.
І звісно, при появі перших симптомів захворювання – не займайтеся самолікуванням, а звертайтесь до фахівців.
Будьте здорові!
Записатись на прийом до лікаря-гастроетеролога лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Галини Іванівни Вараниці можна за безкоштовним телефоном: 0 800 33 01 30.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.