Зміни клімату: на Вінниччині почнуть сівбу раніше через потепління

9:01
Автор: Vежа
Become a Patron!

Сівбу ярих культур на Вінниччині можуть розпочнуть раніше запланованих строків. Підживлювати озимі, через погодні умови, також будуть на 2-3 тижні раніше, ніж зазвичай.

Про це розповів Микола Ткачук, директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА. Зокрема, під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, він зазначив, що ситуація з озимими на сьогодні складається не найкраще.

Рівень вологи в метровому шарі ґрунту недостатній і становить 70 мм з необхідних 105. Крім того, погодні умови є такими, що не дозволяють сходам залишатись в стані спокою і тривають вегетаційні процеси. В зв’язку з цим, виникає необхідність проведення підживлення на 2-3 тижні раніше від запланованих термінів, – зазначив Микола Ткачук. – Через погодні умови зміщуються і графіки посіву ярих культур, які необхідно розпочати раніше, аби в оптимальні терміни здійснити всі польові роботи.

Ярі культури — однорічні сільськогосподарські рослини, що їх висівають навесні й одержують урожай у рік посіву. Для нормального розвитку ярі культури, на відміну від озимих культур, потребують більш короткого (весняного) періоду впливу зниженими температурами (3-12 ° С).
Група ярих культур включає більшість оброблюваних рослин, наприклад: зернові хліба (ярі пшениця, жито (яриця), ячмінь); круп’яні (просо, гречка, рис), зернобобові (горох, квасоля, сочевиця), олійні (соняшник, соя, кунжут), прядильні (льон, бавовник), овочеві (огірок, кабачок, кріп, салат), кормові трави (серадела, яра вика, суданська трава).
У агрономії до ярих культур відносять дворічні рослини, що дають урожай в рік посіву (капуста, багато коренеплодів), а також багаторічні рослини, вирощувані в однорічній культурі (Помідор, тютюн, рицина).
_
Озимі культури — однорічні рослини, нормальний розвиток яких пов’язаний з умовами перезимівлі, дією низької температури (від 0 до 10°С) протягом 30-70 діб і більше. Озимі культури висівають восени і одержують врожай зерна наступного року.
Група озимих культур включає хліби (озимі пшеницю, жито, ячмінь), олійні рослини родини хрестоцвітних (озимі ріпак, суріпиця, рижій), бобові (озиму вику) (джерело uk.wikipedia.org).

Ілюстративне фото – vaderstad.com

Читайте також: На Вінниччині вперше посіяли нут

Читайте також: У Вінницькій області негода знищила близько 7 тисяч гектарів врожаю

Читайте також: Минулого року вінницькі аграрії досягли найкращих результатів за всю історію спостережень

Читайте також: “Тікати не буде куди”: вінничани взяли участь у столичному марші за клімат. ФОТОРЕПОРТАЖ

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.