Оновлено: 25 Травня 2018, в 12:38
У Вінниці другий день триває гастрономічне свято – Vinnytsia Food Fest. Вже з самого ранку у ятках почали готувати неймовірне різноманіття страв і Центральний міський парк наповнився смачними ароматами. VежA спробувала знайти декілька найнезвичніших, а також найпопулярніших смаколиків, за якими вінничани погоджувалися стояти у черзі під сонцем.
Насправді щось смачненьке на фестивалі зможе знайти будь-хто: любителі м’яса та вегетеріанці, діти, прихильники грузинської чи мексиканської кухні, і щоб все краще смакувало у парку є декілька яток, які пропонують широкий асортимент напоїв – від безалкогольних коктейлів до органічних вин та пива.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хоч би не переїсти: у Центральному парку стартував Vinnytsia Food Fest. ФОТОРЕПОРТАЖ
Вже до обіду в парку було багато відвідувачів, які ходили поміж яток, обираючи чим поласувати у першу чергу і подивитися, що пропонує фестиваль вуличної їжі цього разу.
МОЛЕКУЛЯРНЕ МОРОЗИВО
Одна із перших великих черг, яку ми помітили, була за молекулярним морозивом. Двоє хлопців у білих халатах “хімічіли”, додаючи до молока рідкий азот, аби отримати смачне морозиво. На вибір також можна додати шматочки ківі, малину чи м’яту, або й все разом.
Особливий захват процес приготування морозива викликав у дітей.
– Виходить вершковий пломбір: тут молоко, вершки та згущене молоко. Все це заморозимо рідким азотом, температура якого -190 градусів. У цьому морозиві немає нічого ненатурального. Це ідеальний смак з дитинства, – розповідають хлопці.
Також додають, що над рецептом працювали самостійно, досить довго вигадуючи, як смакуватиме найкраще. Щоправда, посміхаються, але не розкривають секрет де ж беруть рідкий азот.
Вартість такого стаканчика із морозивом 50 гривень.
ВАРЕНИКИ З КАЧКОЮ
Ми звикли до вареників з вишнею, капустою, картоплею, а як щодо качиного філе? Неподалік фонтану в парку розташувалась ятка, яка пропонує спробувати декілька видів вареників з різноманітними соусами. Ми спробували саме вареники з качиним філе та ягідним соусом. Вартість такої страви – 65 гривень. У нашій порції було 17 вареників, також дали серветки. На нашу думку, вареники вдалися – тісто не надто товсте, начинка із філе ніжна, і солодко-кислий ягідний соус дійсно добре смакує з цією стравою.
Окрім цього, у ятці ще можна придбати більш традиційні вареники, однак з певними “родзинками”. Так, вареники з вишнею пропонують узяти з кисілем та цукровою пудрою, до вареників із сиром додадуть шпинатний соус, помідори конкассе та маслинову “землю”. Вареники із картоплею подають із сирним соусом з грибами, цибулею та беконовими чіпсами.
ГЬОДЗЕ
Після вареників ми вирішили спробувати японські пельмені гьодзе за 60 гривень. Вони приготовані з тіста до якого додали соєвий соус, а начинка складається з курки, пекінської капусти, імбиря та часника. До речі, нам здалося, що наявність імбирю добре відчувалась лише у декількох гьодзе, а загалом їх було 17 штук. До речі, пропонують також соуси – кисло-солодкий та устричний.
СПРІНГ-РОЛИ З КРЕВЕТКОЮ ТА МАНГО
Після м’яса перейшли на легші спрінг-роли з креветками та манго. Окрім цього до начинки ще додали моркву та огірок і все це загорнули разом. Ціна такої страви 65 гривень за чотири роли. Зазначимо, що страви подають у коробочках, які закриваються, тому їх доволі зручно нести.
ТАКО
Прихильники мексиканської їжі також не дарма прийдуть на фестиваль. За сценою розгорнули ятку, у якій ми спробували традиційну мексиканську страву тако. У тортилью нам поклали куряче м’ясо зі спеціями, тушковані овочі та змастили все соусом, зверху виклали пекінську капусту. Таке тако має доволі приємний і легкий смак, до речі зовсім не гостре. Ціна страви – 40 гривень.
КРАБ У КЛЯРІ
У одеситів з “Дядюшка Сем” ми спробували одразу дві страви, які розходилися серед відвідувачів фестивалю найкраще. По-перше, ми спробували клешню краба у клярі. За 100 грам доведеться заплатити 80 гривень, у середньому це три клешні (вага нашої порції складала 102 грами). На щастя, цей смак аж ніяк не нагадує магазинні крабові палички, клешні доволі м’ясисті, м’ясо ніжне, а смажена скоринка не занадто жирна.
СМАЖЕНА БАРАБУЛЬКА
Ще однією стравою, яка, за нашими спостереженнями, найкраще смакує до пива, стала смажена барабулька. Щоправда у нашої редакції думки щодо цієї риби розділилися – одним вона здалася надто жирною, а ось іншим сподобалася, хоча зовні виглядає не надто привабливо.
Та, зрештою, чого хотіти від риби? Однак те, з якою швидкістю вінничани розкуповували барабульку підтверджує, що багатьом риба насправді смакує. За 100 грам цієї риби заплатите лише 30 гривень.
Фестиваль вуличної їжі триватиме у Центральному парку до завтрашнього вечора, а тому маєте можливість спробувати всі ці страви і навіть більше.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Vinnytsia Food Fest: повна програма та мапа фестивалю
А щоб скинути все, що наїмо за ці вихідні, варто поглянути на спеціальний огляд Vежі у якому підшукали декілька незвичних фітнес-студій для жінок.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.