Якими страшними не були прогнози для рестораторів та готельєрів на початку карантину і тотального “шатдауну”, виглядає так, що галузь в Україні з честю пройшла випробування і тепер перегруповується, аби адаптуватися до нових реалій.
Про це і далеко не лише про це говорили сьогодні на бізнес-інтенсиві HoReCa.ReStart, який сьогодні відбувся просто неба у Центральному парку Вінниці.
Попри спекотну погоду, під шатри заходу прийшли десятки вінницьких рестораторів, аби послухати колег з інших міст України. Зокрема – Віктора Тітова з Асоціації Шеф Кухарів Півдня України та судді Національної ресторанної премії “СОЛЬ”, одного з наймедійніших кухарів країни Євгена Клоптенка, вінницьких рестораторів Валерія Сіверчука та фудблогерку Олену Павлову, та багатьох їхніх колег.
З виступів відразу кількох спікерів склалося враження, що ресторатори, попри кризу і пов’язані з нею труднощі, сповнені оптимізму. Так, неодноразово мовилося про те, що вимушені відпустки на карантині дозволили рестораторам подивитися на власний бізнес з боку, побачити, як його можна перепрофілювати до нових потреб, стати значно більш уважними до своїх клієнтів і підвищити якість обслуговування. А декому – навіть вдалося написати книгу про українську кухню.
Загалом ресторатори відзначають, що несподіваний карантин якщо для декого і став банкрутством, до для більш гнучких підприємців – “шансом на переродження”.
– Мені здається, що зараз саме закладають підвалини майбутнього прориву. Ми знову виходимо з “червоного” і “блакитний” океан, – вважає вінницька гастрогід Олена Павлова.
Водночас ресторатори звертали увагу на те, що в різних частинах України влада по-різному поставилася до проблем цього бізнесу. Десь – намагалися підтримувати і відносилися більш лояльно, десь – “кошмарили” перевірками.
– Ми знаємо, що більшість закладів в Україні намагалися дотримуватися карантинних обмежень. Проте якщо, наприклад, у Тернополі та Вінниці влада йшла назустріч бізнесу, то в Одесі – з точністю до навпаки. Рестораторам виписували масу штрафів, до них приходили з численними перевірками і просто не давали працювати, – говорить Віктор Тітов.
Ви знаєте, якщо завтра хтось надумає знову посилити карантини і закрити двері ресторанів – вже не просто працівники, а шеф-кухарі візьмуть в руки ломи і прийдуть ці двері відкривати. Тому що запас міцності вичерпано, – вважає Тітов.
Захід триватиме у Вінниці ще до 19:00, однак вхід туди дозволено лише зареєстрованим учасникам. Про те, як ресторатори Вінниці переживають карантин і як змінюють свою роботу – читайте в нашому матеріалі “Про оренду, доставку і QR-меню: історії невдач та успіхів вінницьких рестораторів через COVID-19”
Фото Марини Сербінович
Дякуємо!
Тепер редактори знають.