В Україні впроваджують “Індекс вареника”: скільки коштує приготувати вареник у Вінниці?
Публікація 06 Березня 09:44
В Україні презентували «Індекс вареника» – онлайн-сервіс, який показує динаміку цін на соціальні продукти та інфляцію. За даними ресурсу, у Вінниці собівартість вареника є середньою по країні.
До уваги беруть вартість кожного окремого інгредієнта для приготування страви, а відтак визначають її вартість у тому чи іншому місті країни. Вочевидь, ідеться про приготування одного кілограму готового продукту.
Зокрема складові вареників: картопля – 600 грам, борошно пшеничне вищого ґатунку – 600 грам, яйця І-ІІ категорії – 3 шт., масло вершкове жир. 72-73% – 60 грам, сало – 50 грам, сметана жир. 15% – 60 грам.
За останніми розрахунками, найдорожче складові «вареника» продають у Києві (майже 33 гривні), Одесі (майже 30 гривень) та Маріуполі (29,90), найдешевше – у Львові (25,76 грн.).
У Вінниці вартість вареника складає 26,47 гривень, що є нижчою, ніж середня по країні.
Однією із можливих причин такого стану речей називають те, що в Західній Україні розвинені малі та середні фермерські господарства, що у свою чергу сприяє конкуренції та нижчим цінам.
Онлайн-барометр та онлайн-калькулятор інфляції запустили на платформі PRO. Розробка належить офісу ефективного регулювання BRDO.
Сервіс містить щоденну динаміку цін на товари за даними найбільших онлайн-супермаркетів. Інформація представлена і в регіональному розрізі. За словами голови BRDO Олексія Гончарука, ціни за індексом вареника за останні 4 місяці виросли на 6,82%.
- BRDO – експертно-аналітичний центр, створений за ініціативи Міністерства економіки та європейських партнерів. Фінансується ЄС. BRDO працює над спрощенням умов ведення бізнесу та ефективним державним регулюванням у 6 економічних секторах: будівництво, ІТ й телекомунікації, енергетика, сільське господарство, транспорт та інфраструктура, ринковий контроль і нагляд.


Дякуємо!
Тепер редактори знають.