У Вінниці в одному із районів міста зафіксували спалах вірусного гепатиту А. Наразі 60 людей з таким діагнозом госпіталізували (серед них — 14 дітей), ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують підтвердження діагнозу.
Як повідомляється на сайті МОЗ, постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу та залишаються під наглядом лікарів.
Наразі спеціалісти Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб перевіряють та досліджують усі можливі причини спалаху — від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання, забезпечують відбір зразків з навколишнього середовища та осередків захворювання.
Серед іншого, на лабораторне дослідження відібрали 66 проб води (з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі). З них 53 вже перевірили – вони відповідають санітарним нормам.
Станом на сьогодні поки не встановили епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування для цих випадків. До завершення епідеміологічного розслідування вкрай необхідно дотримуватись профілактичних заходів.
Особливості захворювання
Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.
Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.
Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА. Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.
Як зазначають у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, ВГА за кімнатної температури в сухому середовищі зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб.
Рекомендації
Як зазначають у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, у воді ВГА гине через 5 хв кип’ятіння (однак рекомендується кип’ятити воду 10 хв).
В МОЗ підкреслюють, що дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти:
– Не використовувати воду з неперевірених джерел. Будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кипʼятити перед вживанням.
– Не забувати про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню.
Вакцини проти гепатиту А в Україні не входять до переліку безоплатних щеплень, однак їх можна купити в аптеках. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.
– Завдяки співпраці МОЗ з ВООЗ та UNICEF на рівні країни є 13 тисяч доз вакцин проти гепатиту А, які були розподілені до ЦКПХ кожної області. У випадку зі спалахом на Вінниччині, в разі додаткової потреби, необхідну вакцину перенаправлять з резерву інших областей, – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.
Як зазначає Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб, на ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років). Для дітей у віці до одного року ліцензованих вакцин немає.
Ілюстративне фото – medilabs.com.ua
Дякуємо!
Тепер редактори знають.