Публікації за датами

  • 14 Грудня/ 16:22

    GoodCake

    Публікація14.12.1816:22

    Автор:Катерина Дядюк

    У Вінниці допомагають постраждалим від торгівлі людьми, продаючи рогалики та мафіни. ФОТО

В одній із вінницьких кав’ярень почали продавати випічку, частину прибутку від продажу якої спрямовують на допомогу особам, які постраждали через торгівців людьми.

«Благодійні» мафіни, кіші та рогалики випікають у невеличкій пекарні «GoodCake» на території заводу «Аналог», у якій працює всього п’ять осіб, включно з директоркою. Це проект соціального підприємства «Goodstock», що запрацювало у травні цього року завдяки підтримці проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

На сторінці цього проекту у Фейсбук повідомили, що пекарня  «GoodCake» надає фінансову підтримку ініціативі місцевої неурядової організації «Прогресивні Жінки Товариство Феміністок», а та в свою чергу допомагає людям, які постраждали або опинилися перед ризиком стати жертвою торгівців людьми.

 

Директорка Анна Шнайдер розповіла, що пекарня працює з 7:00 до 12:00 і робить випічку на замовлення закладів міста та окремих вінничан. Довгий час вони не мали власної точки реалізації: продукцію можна було замовити за телефоном, на сторінці у Фейсбук, або придбати, зокрема, у декількох закладах міста («Чорна Кішка Білий Кіт», «Turman coffee house», «Starvin Coffee», тощо). А 12 грудня офіційною точкою реалізації продукції стала кав’ярня «Синій Кактус» (вулиця Соборна, 80), співвласницею якої є й Анна Шнайдер.

 

– «Синій Кактус» створений мною і Олександром Муравським, з яким ми познайомилися влітку, – розповіла Анна Шнайдер. – Олександр мріяв про кав’ярню, де була б максимально якісна кава за оптимально доступною ціною, а я – про заклад, де продавалася б лише продукція нашої пекарні. Тому що попит збільшився, і в нас постійно запитували, в яких саме закладах можна скуштувати саме нашу продукцію. Тому ми з Олександром, на партнерських умовах, створили цю кав’ярню.

 

Варто зазначити, що заклад з’явився кілька місяців тому, однак «благодійну» випічку там почали продавати лише зараз. Асортимент час від часу змінюється, але загалом можна придбати таке:
рогалик із вишневою, лимонною чи смородиновою начинкою – 5 гривень;
пиріжки з м’ясом або зі шпинатом – 5 гривень;
конвертик з мандариновою, лимонною, смородиновою чи сирною начинкою – 10 гривень;
кіш (відкритий французький пиріг) з начинкою із в’ялених томатів, куркою, куркою та грибами, шинкою, шпинатом, брокколі – 20 гривень;
мафін: ванільний, шоколадний, смородиновий, цитрусовий, а також із шинкою, томатами, шпинатом, кабачком чи брокколі – 13 гривень;
пироги: сирний, американський картопляний, яблучний, мандариновий – 35 гривень.

 

Анна Шнайдер зазначила, що для начинок вони використовують натуральні продукти, наприклад, солодкі роблять з фруктів, а не з повидла. І наголосила, що частину коштів від продажу цієї випічки вони спрямують на підтримку проектів з допомоги людям, які ризикують, або постраждали від торгівців людьми.

Розвиток моделі соціального підприємництва є частиною проекту «Запобігання торгівлі людьми в Україні шляхом посилення економічних можливостей представників груп ризику», який реалізується Координатором проектів ОБСЄ в Україні спільно з Міністерством соціальної політики України за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, Урядів США, Німеччини та Норвегії. Всі, хто потребує такої допомоги, можуть звертатися за телефоном 067 236 44 47. На теперішній час, 154 особи з груп ризику, в тому числі 14 внутрішньо переміщених осіб, двоє жертв домашнього насильства та один колишній військовослужбовець, а також шість осіб, які раніше постраждали від торгівлі людьми, вже скористалися курсами з отримання професійних навичок в рамках цих соціальних підприємств (джерело – OSCE Project Co-ordinator in Ukraine).

Читайте також: Добрі люди роблять добрий хліб: як на вінницькій пекарні працюють люди з ментальною інвалідністю. ФОТОРЕПОРТАЖ

Фото автора та зі сторінки Анни Шнайдер у Фейсбук 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

author avatar
Катерина Дядюк

Дякуємо!

Тепер редактори знають.