-
29 Грудня/ 13:10
Vinnytsia
Публікація29.12.1813:10
У Відні встановили оглядову вежу, виготовлену у Вінниці. ФОТО
Вінницький завод “Аналог” виготовив оглядову вежу, яка нині встановлена у столиці Австрії, Відні. Вінничани також були першими, хто випробував споруду.
Як повідомляє “Голос України”, складна конструкція має загальну висоту 64 метри й розташована вона у парку атракціонів “Пратер”. Вежу видно з різних точок міста.
Понад півроку фахівці “Аналога” здійснювали монтаж і встановлення (до Відня конструкція була доставлена автомобілями), тож згодом першими випробували споруду та побачили місто з висоти.
Очолював групу керівник ТОВ “Сармат” НВО “Аналог” Олексій Рибкін. Він повідомив, що нині вежа працює у тестовому режимі. Після повної перевірки справності всіх механізмів, фахівці повернулися до Вінниці.
Повідомляється, що урочисте відкриття новозбудованої вежі планувалося напередодні католицького Різдва, проте нині підйомні механізми працюють в тестовому режимі й на те є об’єктивні причини.
Конструкція працює за принципом ліфта: туристи заходитимуть у капсулу, її підніматимуть вгору на висоту 45 метрів. Під час підйому повільно здійснюється обертання капсули навколо осі вежі. У вежі одночасно можуть перебувати 40 осіб, для зручності у ній встановлені лавки, є два місця для людей на візках. Стіни – склопластикові й міцні, тож до них можна підходити впритул, щоб милуватися краєвидами.
– Коли я піднімався у грудні, під час останньої робочої поїздки, місто лежало у тумані, – каже Олексій. – Не порівняти з тим, яким бачив його влітку чи восени. На мою думку, не це головна причина перенесення терміну урочистого відкриття нової споруди.
За словами Олексія Рибкіна, конструкція має свою особливість: на фундаменті (єдиний елемент, що його виконали австрійські фахівці) розташовується ресторан. Його збудовано у формі капсули, в якій підніматимуться туристи. Капсула у нижньому положенні “сідає” на дах ресторану. Туристи підніматимуться з однієї споруди в іншу з допомогою ліфта.
– Австрійці ще не закінчили оздоблювальні роботи у будівлі ресторану. Відкривати незавершену споруду… Мабуть, це є основною причиною зміни терміну відкриття об’єкта, – сказав Рибкін.
Також повідомляється, що для створення такої споруди було задіяно чимало людських ресурсів, адже фахівці різних спеціальностей (від монтажників-висотників до майстрів зі склопластику) виконували надзвичайно відповідальну роботу.
“Спочатку змонтували основну конструкцію, що складається з 12 секцій, зверху закріпили шпиль, потім перейшли до встановлення капсули, діаметр якої 8,5 метра, а зовнішня висота – 5,5 метра. Загалом із Вінниці доставили понад 180 тонн вантажу” – повідомляє “Голос України”.
Як зазначили технічний директор Костянтин Бояркін, зварювальник Ілля Шимко, майстер зі склопластику Ігор Гордійчук, електрик Олександр Костельний – в Австрії надзвичайно високі вимоги до дотримання техніки безпеки.
За словами Олексія Рибкіна, при спорудженні не було жодної просто операції, а австрійські контролери перевіряли кожну дію вінничан. Утім, саме вінницькі фахівці в подальшому будуть обслуговувати споруду.
– Йдеш містом, дивишся на зроблене, мимоволі переймаєшся почуттям гордості, – каже на закінчення розмови Олексій Рибкін. — Приємно, що саме українці подарували австрійській столиці цей об’єкт. Тільки як поширювати таку інформацію серед європейців? Може, тоді б менше негативу висловлювали на адресу нас, українців, і нашої держави, – зауважив Рибкін.
Фото надано Олексієм Рибкіним
Дякуємо!
Тепер редактори знають.