-
02 Липня/ 12:24Новини
Публікація02.07.2512:24
У Калинівці на Вінниччині зареєстрували спалах сальмонельозу
На Вінниччині, у Калинівській громаді, зареєстрували спалах сальмонельозу.
Про це повідомляє Вежа з посиланням на Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Нагадаємо, наразі у Калинівці поліцейські розслідують обставини отруєння людей. Попередньо, вони ймовірно отруїлись продуктами, придбаними в одному із фастфудів – “шаурмою сумнівної якості”.
Станом на 10:00 середи, 2 липня, зареєстровано 29 екстрених повідомлень про випадки гострих кишкових інфекцій. Захворіли, 10 дітей віком до 17 років і 19 дорослих. У 4 хворих уже виділено бактерії роду Salmonella.
Роботу закладу, через який стався спалах, призупинено, там проведено дезінфекцію. Фахівці Центру контролю та профілактики хвороб разом із Держпродспоживслужбою проводять епідеміологічне розслідування», – зазначив керівник ОЦКПХ.
Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, джерелами якого можуть бути сільськогосподарські тварини та інфіковані люди.
Найчастіше інфекція передається через заражені продукти тваринного походження – м’ясо птиці, яйця, майонез, соуси – особливо ті, що не пройшли достатню термічну обробку. Зараження можливе й через брудні руки або кухонне обладнання, – підкреслив генеральний директор Вінницького ОЦКПХ, головний державний санітарний лікар області Ігор Матковський.
Основні симптоми сальмонельозу:
– раптове підвищення температури;
– нудота, блювання;
– біль у животі, рідкі випорожнення;
– слабкість.
Щоб уникнути захворювання, радиться дотримуватися простих правил: мити руки з милом перед їжею, після туалету, після контакту з тваринами та сирими продуктами; не купувати готову їжу в неперевірених місцях, де немає холодильників, водопостачання і належних санітарних умов; не вживати сирі яйця; зберігати продукти і готові страви в холодильнику, особливо – у спеку; дотримуватися кулінарної гігієни: використовувати окремі дошки та ножі для сирого м’яса і готових страв.
Фото – shaurmama.com.ua
Дякуємо!
Тепер редактори знають.