Що варто знати про текілу: історія, спосіб приготування та різновиди

13:18
Автор: admin
Become a Patron!

Оновлено: 29 Грудня 2024, в 13:19

Реkлама

 

Текіла — унікальний алкогольний напій. Він готується з одного сорту блакитної агави — рослини, що росте переважно на території Мексики. До того ж законодавство цієї країни дуже чітко регулює виробництво напою — справжня текіла має походити винятково з Мексики.

То як з’явився цей напій? Якщо якісна текіла ціна завжди буде зависокою? Які різновиди напою можна знайти в українських магазинах? Про все це — далі у матеріалі.

AD_4nXdR4nV01EIprr5AZdvii3F_-8-VFHJMk-THhyiZl4xsSwsmBXCzwVgyWA1st0Lxu5L9_wSE5CoQnlGGRVPMy8WBDueB7m5vKLkWOHtFigBuCuaJOQ7P_EIG4Y2Osa1ePIHkTtoPOg?key=aCIalbM5ZkEct7CjRtDX2jaS

Історія напою

Все почалося тоді, коли перші завойовники з’явилися на території сучасної Мексики. Це були іспанці. У перші подорожі мандрівники взяли із собою власний міцний алкоголь, проте його не вдалося б розпивати вічно. У місцевих же племен не було міцних напоїв взагалі: вони любили випити сік агави, що трохи перебродив, проте вміст спирту в ньому був меншим від сучасного пива.

Вихід знайшовся: готувати щось міцне на кустарних перегонних пристроях з місцевої сировини. Спершу вони працювали на основі того самого соку агави (пульке), проте до кінця XVI століття з’явився вже відомий нам зараз рецепт текіли.

Коли Мексика ще була іспанською колонією, напій продавався офіційно тільки в її межах. Після отримання незалежності на початку XIX століття текілу стали експортувати до США та інших країн.

Як виготовляється текіла

Оригінальна мексиканська текіла завжди готується на основі соку агави виду Agave tequilana. До нього додають цукор, і залишають ферментуватися на 4 доби. Після настоювання рідина двічі переганяється, і тільки потім розливається по пляшках. Таким чином отримують найпопулярніший вид текіли — білу або сріблясту.

Також на ринку представлена так звана витримана текіла. Після подвійної перегонки її переливають до дубових бочок та залишають настоюватися від декількох місяців до кількох років. Залежно від часу перебування напою у діжці перед розливом по пляшках, розрізняють:

  • Reposado — настоюється від 2 до 12 місяців;
  • Aneho — витримується від 1 до 10 років.

Щодо пляшок чи іншої тари особливих вимог немає, тому кожний виробник намагається виділитися на фоні конкурентів цікавим дизайном.

AD_4nXfocM6dsGqXN0vyJtvJREF83AgmwZnKUzbWO10u4I0a-ecoFrVESHfseqB2eQgzeh9R1hQ49l_XZGUAdsY6rY4yzkoF7Rkv3rGw6-ha_serOhWSz9FQYGfCsDSZfgj2OwyyYa2O?key=aCIalbM5ZkEct7CjRtDX2jaS

Текіла в Україні

Якщо у невеликому місцевому супермаркеті текіла не завжди знайдеться на поличках, то у спеціалізованих алкогольних маркетах вона точно буде, від різних виробників та у декількох об’ємах.

Великі шанси знайти продукцію таких брендів:

  • Sierra;
  • Patron;
  • Santa Lucia;
  • San Jose;
  • Olmeca;
  • Pampas;
  • El Jimador.

Всі ці пляшки приїхали до України з Мексики, тому можна без сумнівів вважати їхній смак автентичним.