“П’яний” кавун, коктейлі від “Джокера” та крабове м’ясо: у Вінниці розпочався Vinnytsia Food Fest. ФОТОРЕПОРТАЖ

20:43
Автор: Юлія Плахтій
Become a Patron!

Ароматне м’ясо, солодкий мед, соковиті реберця та неймовірні напої – саме так розпочався у центральному міському парку Вінниці триденний фестиваль вуличної їжі Food Fest.

VежА відвідала понад 10 локацій із їжею та напоями, а продавці у свою чергу розповіли про те, що цього разу є новенького та що найбільш популярне серед гостей фестивалю.

ЇЖА

Локація, що привертає увагу відвідувачів фестивалю – “Щедрий вулик”, де можна придбати натуральний мед різноманітних видів, а також – усі продукти бджільництва. За словами В’ячеслава, цього разу було вирішено розширити асортимент й відтак на прилавку, окрім меду, можна побачити натуральні свічки.

– Це родинна пасіка, яка існує 17 років. Ми пропонуємо тільки натуральні продукти бджільництва, і це не тільки мед, а й наприклад, пилок та воскові свічки. Вони є абсолютно чистими з точки зору екології, а працюють вони приблизно 8 годин, при цьому немає кіптяви. Коштують вони в середньому 30-40 гривень. До того ж, натуральний віск – це позитивна енергетика, хоча нині навіть в церковні свічки додають парафін. А ось ці – чисті, без домішок, – каже В’ячеслав.

Що ж стосується меду на цій локації, то за найбільш популярний, гречаний мед, потрібно буде сплатити 50 гривень за 230 грамів або за 1 літр 200 гривень. Інший, квітковий мед коштує в середньому 100 гривень за літр продукту.

Наступна локація, яка традиційно має багато клієнтів – це “Вінницька реберня“. За словами представника закладу, Михайла, “Реберня” була минулого разу на фестивалі, проте нині розширила свій асортимент. Відтак, окрім свинячих реберець, тут можна скуштувати баранину та телятину.

Порція у 100 грамів коштує в середньому 50 гривень, овочі-гриль, які добре пасують до м’яса – 35 гривень, ковбаски-гриль – 30 гривень, картопля – 20 гривень.

Інша “м’ясна” локація є новою на фестивалі – це заклад Gril Band (місто Чернігів), який пропонує своїм гостям баранячі ноги, свинячі ребра, плов, рибу на мангалі. Ціни стартують від 45 гривень за 100 грамів м’ясної страви, овочі – від 30 гривень, салати – від 15 гривень, що є середніми цінами по всій території фестивалю.

Також на Food Fest можна поласувати новинкою на фестивалі їжі – солодким “раоліні”, що являє собою запечене у духовці тісто з солодкою начинкою (сир, ізюм). Вартує ця смакота 25 гривень. Також на різноманітних локаціях є картопля по-селянськи (в середньому 25 гривень за 100 грамів), ковбаски (30-35 гривень за 100 грамів), шашлик (в середньому 50 гривень за 100 грамів), овочі-гриль (35-45 гривень).

НАПОЇ

Раніше на Food Fest був присутній заклад Comics Cafe, втім тоді він спеціалізувався на їжі. Нині ж кафе пропонує своїм гостям незвичайні коктейлі. Проте, як зазначив головний на цій локації “Джокер” Олексій, нині просто їсти чи пити – вже не так цікаво, а ось почитати комікси, які й так є популярними – це вже є певна оригінальність.

– Наш заклад пропонує алкогольні та безалкогольні коктейлі, які знайдуть своїх поціновувачів, ці напої ідеальні для нашого контингенту – людей віком від 20 і до 40 років, тобто покоління, яке виросло на коміксах, – каже Олексій. – Не розумію, чому досі такий формат закладу в нас не дуже популярний. В нас дивляться фільми, грають в настільні ігри, читають комікси – це чудово. І так, наш заклад розташовується зовсім неподалік, тож якщо захочете почитати комікси – влаштуємо.

Вартість “коміксових” коктейлів стартує від 35 гривень за безалкогольні та в середньому 60-150 гривень за алкогольні коктейлі. За словами Олексія, клієнтів у закладі доволі багато й усі вони доволі здивовані форматом такого закладу та, звісно, продавцем у такому образі.

Інша локація дивує оригінальним коктейлем: всередину кавуна заливається три сорти вина та додається сухий лід. Коштує ця смакота 40 гривень за стаканчик. Також тут можна скуштувати клешні “камчатського краба” (150 гривень за 100 грамів),  кільця кальмара у клярі з картоплею  та сиром ( 50 гривень) та кальмари (40 гривень) до пива.

Окрім того, на фестивалі можна спробувати каву, що смажиться у ростері. За словами Владислава, це особливі сорти кави. Наприклад, “Бурунді” спочатку за присмаком нагадує червону смородину, а трохи згодом проявляється аромат чорного чаю з квітами та персиком. Вартість такої кави – від 15 гривень за порцію або ж від 550 гривень за упаковку вагою у 1 кілограм.

А якщо окрім кави, хочеться скуштувати чогось “гарячішого” – до ваших послуг ятка із коктейлями на основі “Лимончелло” – дуже солодкого італійського лікеру, що виготовляється з цедри лимону. Коктейлів є всього п’ять видів: з шампанським та горілкою, з ромом, з джином та текілою. Середня вартість – від 60 до 90 гривень за 300 мілілітрів, у пляшках: 100 мілілітрів – 60 гривень, 200 – 100 гривень, 500 мілілітрів – 180 гривень.

Також приємним бонусом для відвідувачів фестивалю є розіграш подарунків – зокрема спеціальних сумок для ланчу, кумедних окулярів та пляжних сумок. Для того, щоб стати отримати подарунок, потрібно зібрати три чеки (оплачені карткою Visa, кожен на суму від 50 гривень) та звернутися до спеціально встановленої ятки, що розташована також на площі біля фонтану.

Зазначимо, що цього разу «Vinnytsia Food Fest» об’єднався з іншим масштабним фестивалем-ярмарком «Made in Ukraine». Відтак, у центральному міському парку імені Горького вінничани і гості міста зможуть не лише яскраво провести час і спробувати гастрономічні цікавинки, а й познайомитися з величезною кількістю українських виробників. Нині тут можна придбати різноманітні вироби – від шкарпеток та дерев’яних наборів “лего” і до зимових головних уборів та верхнього одягу.

Зазначимо також, що цього разу Food Fest підготувався до відвідин із навіть найменшими вінничанами. Трохи подалі від фонтанної площі облаштовано спеціальні “кімнати” для зміни підгузків (які, до речі, теж наявні), а поруч на газоні встановлено кілька столиків та стільчиків.

Нагадаємо, що триватиме фестиваль Vinnytsia Food Fest три дні – з 7 по 9 вересня, з 12:00 до 22:00. За цей час вінничани та гості міста зможуть поласувати стравами на будь-який смак: від бургерів із шашликами до мідій та устриць на грилі.

Читайте також: Чотири ювілеї в один день: повна програма святкування Дня Вінниці-2018

Фото Ольги Мірошниченко

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.