21 вересня любителі гастрономічного туризму зібралися у селі Правилівка Оратівського району Вінниччини. Тут пройшов фестиваль традиційного українського борщу, де його готували за 35-ма нетрадиційними рецептами.
Ініціатором борщфесту стала заслужений журналіст України Ганна Секрет, котра вже вдев’яте збирає гостей з різних куточків України у хаті свої батьків, пише gazeta.ua.
Оригінальні рецепти та борщ на пробу привезли господині із з Київської, Черкаської та Вінницької областей. Смакували запашну страву під виступи п’яти фольклорних співочих колективів, читання гуморесок і танці.
- У давнину борщ прирівнювали до дванадцяти апостолів. Це теж саме, що зі стравами на Святвечір. Весь смак залежить від картоплі. Вона повинна розварюватися. Є багато сортів навіть після приготування твердих, як щебінь”, – розповідає учасник народного аматорського гурту “Тиха вода” з Шаргородщини Володимир Вдовиченко. Він з дружиною також приготував борщ до фестивалю.
Усі учасники частували гостей, розповідали кожен свої секрети приготування. Так, 39-річна Лілія Сорока з Вінницького району розливає борщ у глиняні миски. Привезла 20 літрів страви. Готувала на плиті в чавунному горщику, який отримала в спадок від свекрухи.
53-річна Людмила Косаринська бере участь у фестивалі з часу його заснування. Приїхала з Козятинського району.
- Раніше у нас замість томатів додавали яблука або сироватку. Я роблю закваску з рябенького буряка. Ріжу його шматочками, кидаю в трилітрову баночку. Заливаю холодною кип’яченою водою. Зверху кладу шматок житнього хліба для бродіння і залишаю на три дні, – дітиться секретами господиня.
Окрім борщу, привезли на закуску сала, пиріжечків, пампушок, пончиків з часником. Тож втриматися від спокуси скуштувати що-небудь було неможливо.
Фестиваль набирає обертів щороку. Навіть лунають ідеї перенести його до Вінниці. Та учасники фестивалю говорять, що у селі для фесту особлива атмосфера.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.