Публікації за датами

На Вінниччині за останні 10 місяців від отруєнь дикорослими грибами постраждали 14 людей, серед них – 15-річна дівчинка.

Про це повідомляє “Вежа” з посиланням на допис Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Як зазначають, основна причина отруєнь – схожість грибів із їстівними, а також неправильне консервування. Постраждалі звертались із симптомами нудоти, блювання, діареї, слабкості. У деяких випадках спостерігалося й ураження печінки – токсичний гепатит, небезпечний для життя.

Усі випадки завершились одужанням, проте кілька пацієнтів перебували у важкому стані в реанімації. Серед них літні люди – вони вживали варені або смажені дикорослі гриби. Також підліток, що збирав для вживання гриби, схожі на білі та маслюки, у лісопарковій зоні.

Лікарі наголошують: отруєння грибами може бути смертельно небезпечним навіть після термічної обробки. Найнебезпечніші – бліда поганка, мухомори, хибні опеньки, які дуже схожі на їстівні види, але містять сильну отруту, – йдеться у дописі.

Щоб уникнути отруєння, фахівці радять:

– Не збирати невідомі гриби. Якщо маєте бодай найменший сумнів — залиште гриб у лісі.
– Не купувати гриби на стихійних ринках. Без контролю фахівців важко визначити, чи безпечні вони.
– Ніколи не давати грибні страви дітям. Організм дитини значно чутливіший до токсинів.
– Не консервувати гриби вдома. У разі порушення технології навіть у разі заготівлі їстівних грибів можливе утворення ботулотоксину – смертельно небезпечної речовини.
– Не експериментувати зі «схожими» видами. Отруйні гриби часто мають майже такий самий вигляд, як їстівні.
– За перших симптомів отруєння негайно звертайтеся до лікаря. Не намагайтеся лікуватися самостійно — це може коштувати життя.

Ілюстративне фото – olexrada.gov.ua

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter

Останні Новини Вінниці

Всі новини

Дякуємо!

Тепер редактори знають.