Оновлено: 1 Січня 2018, в 19:21
Дуже часто говорячи про Вінницю туристичну, ми так чи інакше згадуємо цю суттєву проблему: дефіцит якісних ресторацій навіть у середмісті. Попри те, що запит на появу нових та концептуальних закладів громадського харчування у Вінниці є, з пропозиціями поки проблемно.
Будь-який пересічний вінничанин знає, що в п’ятницю або в суботу ввечері знайти нормальний столик у центрі міста – ще той квест, особливо якщо ти його не бронював. З іншого боку, не так багато Вінниця має закладів, які можуть привабити потенційного гастротуриста, особливо після відвідин ним, наприклад, Львова.
Отже про необхідність появи нових тематичних гастрозакладів у місті вже говорять всюди: і в соціальних мережах, і в кабіентах влади, і в бізнес-середовищі. І хоча цього року Вінниця не здійснила прориву в цьому напрямку, проте таки зробила крок уперед.
У 2017 місто отримало чимало нових кав’ярень, барів та ресторанів, і деякі з них заслуговують на особливу увагу. В цьому огляді ми обрали сім закладів, відкритих в цьому році, котрі здалися нам найбільш цікавими.
Grill Pub
Заклад, що відкрився лише наприкінці жовтня, вже зараз часто буває переповненим. Серед секретів успіху – зручне розташування (зразу біля ТЦ Cloud), великий круглий гриль майже в залі, а також приємна електронна музика і козир – темний Leffe.
На диво, відшукати цей один з найпопулярніших сортів пива у вінницьких закладах в центрі – нереальна задача, що дивує багатьох. Тож у Grill Pub у цьому плані майже ексклюзив.
Як видно з назви, заклад спеціалізується на стравах з грилю, і особливою своєю стравою вважають бургер Jack Daniels – кажуть, що додають в котлету трохи справжнього віскі. А саму котлету готують на грилі, перед вашими очима.
Pub Grill працює по франшизі, аналогічні заклади є в багатьох містах. Вінницький вміщає понад півсотні гостей, яких обслуговують три офіціантки. Якщо заклад не заповнений повністю, середній час очікування подачі – 15-20 хвилин, а при повному завантаженні – близько півгодини. Окрім бургерів, тут також є салати, різноманітні “тарілки”, риба і все, що можна приготувати га грилі.
МЕНЮ:
Адреса: Соборна, 8
Середній чек: 200-250 гривень
Середній час очікування подачі – 15-20 хвилин.
Особлива страва: бургер Jack DanielsМузика: house, liquid funk
Формат: паб для компаній: пиво, мясо, закуски
Ціни: Пиво 26-65 грн., бургери 49-84 грн.,салати 40-89 грн., барбекю-меню 55-84 грн.Час роботи: 12:00 – 23:00
Ресторан Mont Blanc
Відкритий в березні цього року, Mont Blanc відразу зайняв вільну нішу в центрі Вінниці: великого, не дешевого і стильного ресторану з великою кількістю опцій та персоналу.
Враховуючи те, що ресторан розташований ніби “при” готелі “Франція”, то і багато клієнтів Mont Blanc – це гості готелю. Заклад оформлено в тематиці одноіменної гори у Франції, він розташований у підвалі, тому тут не всюди працює мобільний звязок. Зате є гардероб і навіть рояль.
Загалом все оформлено доволі коштовно, тож і ціни в меню очікуєш відповідні – і не помиляєшся. Mont Blanc не позиціонує себе як дешевий заклад, зате може пропонувати екслюзивні страви, наприклад – з дичини. А ще – десертами, де в якості желе – ніби кав’яр із застиглої горілки, або ж дуже ситним крем-брюле.
Це єдиний заклад, де ми не замовили головну страву: наважитись зїсти оленятко нам так і не вдалося:
Окрім того тут є винний погріб, а поруч з ним – щось на кшталт VIP-кімнати: там є навіть власний вхід в каналізацію, а за легендою – ще й у вінницькі катакомби.
Разом із конференц-залою – яка часто використовується і для офіційних подій – тут може розташуватися близько 400 гостей. Їх обслуговуватимуть до 20 офіціантів одночасно – принаймні, так стверджує адміністрато закладу. Попри те, що Mont Blanc – не паб, а таки ресторан, сюди часто приходить і молодь, і сім’ями.
МЕНЮ:
Адреса: Соборна, 34
Середній чек: від 200
Час очікування подачі: 15-20 хвилин
Особлива страва: медальони з оленини
Музика: джаз, живі виконавці, DjФормат: ресторан для ділових зустрічей, романтичних і ведиких сімейних вечерь, нічних посиденьок з друзями.
Ціни: Закуски 135-220 грн., салати 90-190 грн., основні страви 70-320 грн., хоспер-меню – 80-190 грн.
Час роботи: 07:00 – 00:00
“Бібліотека” в “Магі Гранді”
Місцевий заклад, який всі звикли бачити на вулиці Оводова, тепер “подвоївся” і з’явився ще й на проспекті Юності, в ТЦ “Магі Гранд”. В цьому районі з подібними місцями доволі туго, тож навіть у першій половині дня тут досить багато людей. Від “Бібліотеки” в центрі ця відрізняється не лише тим, що розташована все ж у ТЦ, а не окремому приміщенні, зате має власний суші бар. У ньому, до речі, достатньо просторо і можна спостергіати, як сушист готує страву.
“Бібліотека-2” зберегла стилістику “старшого брата”, тому тут все оформлено в книжковій тематиці. Водночас в цій “Бібліотеці” значно світліше за рахунок великих вікон та більш яскравих кольорів на стінах. Ще нам сподобався туалет: весь в “газетах” і з подібним глобусом.
Меню цієї “Бібліотеки” аналогічне з тим, що в центрі: піца, супи, салати та десерти + суші. Однак саме десертами славиться “Бібліотека”, тож ми вирішили перевірити, чи так само смачно їх готують тут, як і на Оводова.
МЕНЮ
Ми замовили шоколадний фондан і дві кави: капучино та лате. Кава виявилася за смаком аналогічною, як в “Бібліотеці” на Оводова: доволі насиченою, з дещо завеликою кількістю молока, але досить смачною. Однак до двох чашок кави нам чомусь принесли лише одну ложку, тож мусили ділитися. Цукор у цукорницях, до речі, виявився сирим і з комочками.
А ось шоколадний фондан принесли також доволі швидко і практично такий самий, як у першій “Бібліотеці” (хоч на Оводова, начебто, все ж смачніший).
Адміністраторка запевняє, що продукти сюди возять з усієї країни і частину – з Італії. Заклад може вмістити до 200 чоловік одночасно (разом із суші-баром).
Адреса: Проспект Юності, 43-а
Середній чек – 200-250 грн.
Час очікування страви: 15-20 хвилин.
Особлива страва: шоколадний фондан, салат “Цезар”.
Музика: європейське естрада
Формат: ресторан для сімї, молоді, бізнес-ланчів та вечірніх посиденьок з вином чи глінтвейном.
Ціни: сніданки 13-74 грн., салати 69-99 грн., паніні на піца – 64-96 грн., основні страви 89-142 грн., десерти 29-69 грн.,
Час роботи: 9:30 – 23:00
Mr. & Ms. Meat
Цей заклад на Поділлі відкрився лише два місяці тому і став єдиним, який спеціалізується конкретно на м’ясі. Тут не “книжкове” меню та дизайн без зайвих “вензелів”, позаяк левову частку уваги приділяють безпосередньо кухні.
Як розповів керуючий рестораном, у Mr. & ms. Meat вирішили не робити надто великого меню, позаяк вважають, що заклади “про все” у Вінниці вже приїлися, а натомість існує потреба у вузькоспеціалізованих рестораціях. Тож найбільша гордість Mr. & ms. Meat – це їхні стейки – ТіБон та Rib-стейк.
До м’яса – окрім вина – тут також можна замовити оригінальні наливки, настояні на травах. Ми замовили запечену свину шию (53 грн. за 100 грамів), бургер з козячим сиром та львівську настоянку “Лісову” і прямо скажемо, нічого смачнішого протягом того дня не куштували.
М’ясо виявилося дуже ніжним та без надміру спецій, зготованим на подушці з карамелізованої цибулі. Бургер – вище всіляких похвал, однак їсти його було незручно: надто багато соусу, який постійно витікає. До речі, замість звичаної булки, бургер подають з пітою. Настоянка виявалася хоч і міцною (38 градусів), однак доволі солодкою та ароматною. До речі, продукти в ресторан постачають переважно з Вінниці, а також з Києва та Харкова.
Цікаво, що окрім нас о 16:00 четверга в Mr. & ms. Meat не було жодного клієнта. Однак в ресторані запевняють, що людно тут стає ближче до вечора, коли гості сходяться після роботи: загалом ресторан може вмістити до 40 клієнтів, яких обслуговуватиме 2-3 офіціанти.
Охарактеризувати “для кого саме” створено цей заклад, в ресторані не можуть, але зазначають, що навряд чи для родин з дітьми.
МЕНЮ
Адреса: вул. Зодчих, 10
Середній чек – близько 250 грн.Час очікування страви: 15-20 хвилин.
Особлива страва: стейки
Музика: “атмосферна”, європейська
Формат: Головне тут – кухня. І м’ясо.
Ціни: аперетиви 70-360 грн., мясо (за 100 грамів) 29-89 грн., бургери 84-95 грн.
Час роботи: 12:00 – 23:00
BURO
Неповторний бар, який відкрився навесні на вул. Коріатовичів якщо й не встиг так швидко стати культовим, то вже точно вирізняється від решти вінницьких форматом і атмосферою. Тут не подають їжу (від слова “взагалі”), а виключно – алкоголь і нічого крім алкоголю.
Проте у випадку Buro йдеться майже виключно про елітний алкоголь та коктейлі, хоча є тут і пиво та сидр, яке масово п’ється під час тусовок на вихідних. А влітку обсяги випитого пива/сидру збільшуються в рази, позаяк в теплу пору року Buro відкриває вуличний майданчик: із саморобними меблями, тенісним столом та навіть хот-догами.
Але повернемося до більш витонченого алкоголю: основний акцент роблять на класичні коктейлі хоча і люблять експерементувати. Свого часу хітом цього закладу була ванільна горілка Svedka, яку наливали тільки тут і за якою просто стояли черги. Тепер вона закінчилася, і хлопці додали до асортименту нові коктейлі.
Загалом Buro – це водночас спокійне, і навіть “домашнє” місце з дуже безпосередніми та контактними барменами, та майже аскетичним, і водночас стильним інтер’єром. Однак на вихідні заклад перетворюється на нічний клуб, куди треба приходити заздалегідь, аби знайти хоча би стояче місце. Загалом присісти тут можуть 35-40 чоловік, яких обслуговують два бармени.
Середній чек – близько 300 грн.
Час очікування коктейлю: 3-5 хвилин.
Головний коктейль: Negroni
Музика: електронна: техно, хаус. Наразі планують експериментувати з хіп-хопом.
Формат: АлкоБар
Ціни: коктейлі – 70-120 грн., пиво/сидр – 20 грн.
Час роботи: 17:00 – 2:00 (інколи працюють і довше)
Вінницька Реберня
Єдиний заклад, який відкрився цього року у Вінниці прямо на воді. “Реберня” розташована на базі старої баржі, з якої зробили справжній ресторан.
Принципова відмінність цієї ресторації від решти – наявність справжнього грилю прямо в залі, де смажать страви на екологічно чистому фруктовому вугіллі. Відповідно, над “кораблем-рестораном” завжди можна побачити дим, який надає закладу затишного та “карпатського” аромату. А влітку ще й відганяє комарів, попри те що баржа “причалила” в заростях очерету.
Інтер’єр “Реберні” виконано в стилі steam punk: тут багато “старого” металу та дерева, усе в чорно-сріблястих кольорах. Багато старовинних речей: як дореволюційних капелюхів-“казанків” зі стімпанківськими окулярами ніби для пілотів, так і металевих картин-гравюр, які були популярні в 70-80 в радянському союзі. Тепер такі артефекти дизайнери закладу вишукують на блошиних ринках, але головні елементи інтер’єру замовляють у київських дизайнерів.
“Реберня” – один з тих вінницьких закладів, які цього року відвідала програма “Ревізор”. Після цього візиту власники повністю замінили кухонне обладнання: від техніки до меблів, посуду і навіть підлоги.
Що стосується страв, то головним в меню є, звісно, ребра. Керуючий закладом Петро рекомендує обов’язково спробувати медові ребра, які не маринуються, а готуються свіжими на “живому” вогні. М’ясо привозять з Житомира, мед купують у місцевих фермерів. Ребра виходять справді дуже ніжними та солодкими, до них ще в якості бонусу приносять трохи хріновухи власного приготування: ось її ми би не рекомендували куштувати: це не та хріновуха, до якої звикла більшість з нас.
Керуючий закладом нас відразу попередив, що до Нового року всі місця вже заброньовані. Та і з власного досвіду знаємо, що ввечері без попереднього бронювання сюди їхати ризиковано – можна лишитися ні з цим. Загалом же заклад може прийняти “на борту” 120 чоловік і майже вдвічі більше влітку – за рахунок тераси. До речі влітку “Вінницька реберня” анонсує вуличний дитячий майданчик з пісочницею та всім необхідним. Наразі ж для дітей тут облаштований спеціальний куточок з розмальовками, фломастерами та іграшками.
Був ще один анонс: влітку власники “Реберні” обіцяють відкрити в центрі Вінниці великий тематичний заклад в стилі “одеського дворику”. Він розташується у великому внутрішньому дворі, матиме столи, накриті “клейонкою”, з килимами, розвішеними рибальськими сітками та білизною, що сохне. Заклад спеціалізуватиметься на пиві та морських рибних стравах.
МЕНЮ
Адреса: вул. Київська, 3
Середній чек – близько 300 грн.
Час очікування страви: 20-25 хвилин. При повній завантаженості – до години.
Головна страва: медові реберця
Музика: електронна: на свята – жива музика, зазвичай – музика з радіо.
Формат: реберня
Ціни: ребра 80 грн. за 100 грамів, салати 43-103 грн., пиво 25-28 за 0,5, страви на вогні 75-118 грн.
Час роботи: 12:00 – 23:00
Jet Set Speakeasy
Один з “найсвіжіших” закладів, які відкрилися цього року у Вінниці. Точніше в цьому випадку – здійснили ребрендінг, адже раніше на цьому місці, де літня тераса виконана у формі піратського корабля, раніше розташовувався ресторан “Флінт”. Тепер тут змінилися власник, а разом з цим – назва та концепт. Сьогодні Jet Set являє собою ресторацію, закладену в стилі підпільних американській барів часів “сухого закону”.
Тож зі стін на вас дивляться Чарлі Чаплін, ганстери та інші персонажі тієї епохи, а в меню ви не знайдете алкоголю. Він тут, звісно, є, але позаяк заклад – “підпільний”, то й барне меню тут також приховане.
За прикладом американських барів 20-х років минулого століття, воно стилізоване під газету і потрібно ще добряче розібратися, як тут знайти потрібний напій. Як пояснила нам адміністраторка закладу, нова власниця останні 10 років прожила в Італії, тож саме тому обрала для свого вінницького закладу… американську стилістику.
За баром стоїть бармен-стажер, тож фірмовий коктейл Jet Set на грейпфрутовій основі він готував мало не 10 хвилин. Однак старання не були марними – напій вийшов в міру кислуватим, м’яким і приємним на вигляд. До речі, окрім нас ввечері четверга в закладі перебував лише один клієнт. А загалом ресторан може вмістити в собі 70 чоловік, яких обслуговують три офіціанти одночасно.
МЕНЮ
Адреса: вул. Визволення, 8
Час очікування страви: 20-25 хвилин.
Головна страва: салат Jet Set та коктейль Jet Set.
Музика: стара американська
Формат: “підпільний бар”
Ціни: усі коктейлі – по 85 гривень
Час роботи: 10:00 –
Під час підготовки цього огляду ми поспілкувалия з усіма адміністраторами, керуючими ресторанів або їхніми власниками. Усі вони в один голос стверджували, що головна проблема вінницького ресторанного бізнесу – шалений відтік кадрів за кордон. Офіціанти, бармени та кухарі, котрі лишилися в Україні – постійно “мігрують” із закладу до закладу, а найкращі з них – їдуть працювати в інші країни.
Водночас більшість рестораторів зазначали, що найбільше Вінниці не вистачає тематичних, вузькоспеціалізованих, концептуальних закладів, адже саме вони притягуватимуть як вінничан, так і туристів. З огляду на те, в якому напрямку пішов вінницький ресторанний бізнес у 2017 році, маємо надію, що при збереженні та нарощуванні таких темпів, рік наступний може стати вирішальним у питанні “бути чи не бути” Вінниці як гастрокультурному центру країни.
Фото Ольги Мірошниченко
Дякуємо!
Тепер редактори знають.