Кавово-Різдвяне чудо: як Сан Санич на вінницькому ярмарку отримав коштовну подяку за безкоштовну каву

19:19
Автор: Марина Однорог
Become a Patron!

Пригостивши «безхатька» кавою на піску, Олександр Мельничук став зіркою шоу та отримав за своє добро приємну винагороду.

Ця історія, яку на своїй сторінці у Фейсбук опублікував головний вінницький Дід Мороз Олександр Шемет, менше, ніж через добу набрала більше сотні поширень та більше 300 уподобань, а ще десятки коментарів подяки за добро та смачну каву.

Головний героєм вінницької різдвяної кавової історії добра став Олександр Мельничук, або, як його називають друзі, «Сан Санич». З відкриття Різдвяного ярмарку чоловік працює у ятці №26 разом із Оленою Павловою, яка продає смаколики, приготовані переселенцями.

Прохолодного зимового вечора біля Олександра вже черга із журналістів і кожному він готує свою особливу каву з афродизіаками на піску. Про історію, яка трапилася в пятницю розповідає навіть дещо соромязливо та постійно майстерно водить двома джезвами по піску.

  • Це було в пятницю вдень. Бачу на площі зявляються хлопці-дівчата з камерами і мікрофонами, відразу виникло питання: «що знімаємо», бо думаю зараз заставлять руки мити, ревізор якийсь. А вони говорять, що реаліті-шоу роблять, як «Дом-2». Ось хлопчина із Західної України хоче вижити у Вінниці, напік пиріжків і ходить продає їх.

Через 15 хвилин продавець пиріжків підійшов і до Олександра та запропонував придбати пиріжок з побажанням. На що чоловік відповів, що не любить солодкого і запропонував пригостити його кавою, аби той зігрівся та отримав хороший настрій.

  • Він каже “ну давай” і запитує з чим кава. Я кажу «з часником, кавказький рецепт, дуже смачний». Він дуже здивувався – кава з часником для багатьох шок. Пригостили його кавою, він відійшов попив, прийшов через 5 хвилин, каже, що кава дійсно смачна і дякує. Знову пропонував мені пиріжок, я вже взяв, але не читав, що написано на папірці, бо без окулярів був. Мені головне, щоб людині приємно зробити, – розповідає Олександр.

Але на цьому історія не закінчилася. Адже вчора, 25 грудня на територію ярмарки «нахабно» заїхала дорога автівка, а з неї вийшов вже переодягнений «продавець пиріжків» та вручив кавовару дорогий набір для кави по-східному і 10 кілограмів ексклюзивної бразильської арабіки, яку робила людина, що посіла пяте місце на Чемпіонаті світу з обсмаження кави. Аргументував такий подарунок чоловік тим, що кава у Сан Санича дійсно дуже смачна і він єдиний пригостив його чимось на цій ярмарці.

Взагалі Олександр часто пригощає друзів кавою, каже, не може брати з них гроші, а ті, хто залишає якісь кошти, віддають їх на допомогу хлопцям в АТО. Каву у джезві чоловік варить із 1988 року.

  • Першу чашку кави на піску я зварив саме тоді. Як не дивно,  служив в армії, пішов у звільнення, сів у маленькій кав’ярні, розговорилися з хлопцем-бариста і він попросив якийсь раз постояти мене годинку, зварити каву. І от я у формі стояв годину десь каву варив. Через рік з першої стипендії купив собі джезву, – ділиться історією Олександр. 

У чоловіка є свої секрети вдалої кави, якими він залюбки ділиться з нами та перевіряє чи правильно ми «томимо» каву.

 

– В джезві має бути стільки рідини скільки поміщається в одній чашці, наливаємо  тільки по згибу. Вода лише некіп’ячена та холодна, щоб пом’якшити можна на кінчику ножа додати солі, або використовувати воду для малюків. Кипіти кава у джезві не має у жодному випадку, якщо вона закипіла, її температура стала 100 градусів, можете взяти і вилити її в унітаз. Температура 92-96 градусів ідеальна для подавання в чашку.

 

На смак кава від Сан Санича дійсно особлива і смачна, а ще поки кава томиться, на ярмарку відразу чути аромати м’яти, бадьяну та цедри апельсину.

Фото Ольги Мірошниченко