У Вінниці вже декілька днів триває свято сиру, вина та меду “Крафтовий дворик”. Цей “смачний фестиваль” розгорнувся 12 жовтня на площі Європейській, де окрім яток з великим асортиментом різноманітних смаколиків, встановили ще цілий фуд-корт, велику карусель та навіть сцену.
Біля Вежі у ці вихідні було майже не проштовхнутися від великої кількості відвідувачів фестивалю. І майже неможливо пройти повз від різноманіття запахів тих страв і напоїв, які на ньому представлені.
До Вінниці на цей фуд-фест приїхало близько 15 виробників з різних міст України, які представили продукти власного виробництва.
Тут можна придбати і скуштувати вино у пляшках та глінтвейн у казанках, мед питний і з горішками, крафтовий хліб і сири, закарпатський бограч та американські бургери. А ще – овочі на грилі, шашлик в лаваші, реберця, рибу, картопляні чіпси, горішки, пахлаву, чурчхелу, кекси і безліч напоїв: від дитячого глінтвейну до домашнього самогону.
Фестиваль “Крафтовий дворик” відбувається у Вінниці вперше, та як запевняють організатори – не востаннє. А його метою є популяризація місцевих виробників.
Ми багато чого експортуємо, не знаючи, що в нас в країні є свої класні виробники різних продуктів: сиру, вина, меду, хліба…, – розповіла співорганізаторка фестивалю “Крафтовий дворик” Анна Шацька. – Наприклад, зараз тут представлений ремісничий хліб за старовинними рецептами: на фруктовій воді та живій заквасці (без промислових дріжджів). Це все меганатуральне, це все є в Україні, і ми чомусь цим не користуємося. Тому метою організації цього фестивалю було звернути увагу людей до продуктів власного, крафтового, виробництва.
Що ж до хліба, про який нам розповіла Анна Шацька, то це вінницькі виробники – пекарня “В ритмі традицій”. Вони представили і невеличкі бухінці, і фігурні паляниці, і смаковий хліб – у формі пирогів на великих деках. І черга до цієї ятки була не меншою, ніж до сирів чи вина.
Продавчині розповіли, що у них можна придбати безглютеновий і навіть 100% цільнозерновий хліб, італійську фокаччу та французький фугас із в’яленими томатами, а також смакові хліби: гарбузовий, гречаний, із солодом тощо.
Вартість одного буханця – від 17 гривень, а наприклад 100 грамів фокаччі – 6,5 гривень.
Ремісничі сири на “Крафтовому дворику” також представлені лише одним виробником – із Бердичева. Втім, вибрати у нього є з чого. Переважно чоловік продає тверді витримані козині сири: “чедер”, гостренький “рокфор”, нейтральний “гауда”, є сир із пліснявою, а є – “схожий на пармезан, який по смаку майже не відрізнити”. Та найпопулярнішим сиром, який вінничани розкуповують одразу, є горгонзола з козиного молока. Зі слів виробника, цей сир навіть зайняв перше місце на профільному фестивалі у Києві.
Коштують усі від 60 до 90 гривень за 100 грамів.
Меду на фестивалі також не багато, але він є з горішками у баночках та питний у пляшках.
Вінничанин Сергій, який продавав “медові горішки” розповів, що вони є двох видів: ліщина, мигдаль, кеш’ю і волоський горіх залиті медом літнього різнотрав’я, або ж перетерті з ним. Останні, зі слів чоловіка, вінничани переважно купують маленьким діткам. Вартість такої “солодкої баночки” від 80 до 100 гривень.
А “питний мед” привезли до Вінниці із Сокирян (Чернігівська область). Продавчиня розповіла, що в літрових пляшках – щось типу медової настоянки – продукт природного бродіння меду із соком (вишні, айви тощо). По міцності, з її слів, – як вино, і робиться без використання спирту.
Також у цій ятці можна придбати й “Сокиринський самогон”. Вартість усіх напоїв – від 100 до 160 гривень (за 0,5 літра).
Та найбільше на фестивалі “сиру, вина та меду” – все ж вина, і переважно – домашнього закарпатського. Десертні біле та червоне, сухі, напівсухі, напівсолодкі тощо – їх усі, до речі, можна продегустувати. А продають їх по 100-120 гривень за літр.
А глінтвейни тут продають чи не у кожній з яток. На фестивалі можна знайти як класичний глінтвейн, так і зі смаками: грейпфрутовий, вишневий, смородиновий, малиновий, сливовий, ожиновий (на ожиновому вині), імбирно-обліпиховий та інші.
Також на фестивалі можна придбати “дитячий глінтвейн” (на основі соку вишні та яблука) і навіть сангрію (на основі малинового вина) – холодний іспанський напій, в якому вино розводять навпіл з мінеральною водою і настоюють на фруктах.
Вартість глінтвейнів становить від 30 до 70 гривень (залежить від розміру стаканчика). А найдорожчим є глінтвейн “Французький з коньяком”. Його вартість – 100 гривень.
З гарячих напоїв на фестивалі можна придбати ще натуральні чаї: з лісовими ягодами, імбирно-лимонний, апельсиново-полуничний та інші. Коштують вони 40 гривень (за великий стаканчик).
З протилежного від Вежі боку розташувався цілий фуд-корт “Козацької кухні зі Львова”. З усіх локацій “Крафтового дворику”, ця – найароматніша, адже готують тут усе просто неба на грилі та у великих казанах.
Асортимент страв тут величезний. Зокрема тут можна скуштувати салат з капусти (10 гривень за 100 грамів), “фасолю по-бритонськи” (60 гривень за порцію), картоплю з салом (25 гривень за 100 грамів), плов та бограч (70 гривень за порцію), шашлик (50 гривень за 100 грамів), реберця (50 гривень за 100 грамів), форель (60 гривень за 100 грамів) тощо.
Крім цього на фестивалі є концертна програма, в рамках якої на сцені біля Вежі щодня виступають танцювальні та співочі колективи, а ввечері відбувається дискотека. А розважальну зону забезпечує величезна двоповерхова карусель, де покататися на білосніжних конях можуть усі: як малеча, так і дорослі.
Карусель працює щодня з 10:00 до 21:00. Вартість за п’ять хвилин веселощів – 80 гривень (дорослий, або дорослий + дитина) та 50 гривень (пенсіонери та учасники АТО\ООС).
Фестиваль сиру, вина та меду “Крафтовий дворик” триватиме у Віниці до 25 жовтня (щодня – з 10:00 до 21:00). І за такими продуктами, як наприклад, хліб, сир, солодкі пончики чи горішки в меді, виробники радять приходити у першій половині дня, бо до вечора асортимент стає дуже маленьким: його просто розкуповують.
Крім того, в рамках цього фестивалю, на Європейські площі виступить гурт “Лісапетний батальйон”. Концерт відбудеться в четвер, 17 жовтня, о 18:00. Вхід – вільний.
Фото Марини Сербінович
Дякуємо!
Тепер редактори знають.