Публікації за датами

  • 07 Жовтня/ 17:15

    Vinnytsia

    Публікація07.10.1717:15

    Автор:Дар'я Гоц

    Чорний лимонад та відновлена віра в чебуреки: огляд хітів Vinnytsia Food Weekend. ФОТО

Сьогодні у Вінниці розпочалось дводенне гастрономічне свято, де можна поласувати стравами на будь-який смак та гаманець: від хот-догів з чебуреками до равликів та шашликів.

Попри те, що чимало локацій було від закладів із “традиційною” вуличною чи ресторанною їжею, якою мало кого здивуєш, ми спробували знайти декілька страв, які вирізнялись серед усього різноманіття.

Хоча равлики та мідії важко віднести до вуличної їжі, на Vinnytsia Food Weekend можна було посмакувати й ними, за 100 грам мідій – 15 гривень, а один равлик коштує 9 гривень. Їсти їх пропонували зубочистками та пластиковими виделками. На наш погляд, маленького равлика виделкою їсти не зручно.

  • Зазвичай равликів та мідії їдять під біле вино чи пиво. Додають до них лимон та соуси, – зазначили кухарі.

Трохи більше ніж за дві години усіх равликів та мідій з’їли, а тому запрошують відвідати Food Weekend завтра, коли привезуть додаткові порції. Самі ж гості свята, які встигли спробувати молюсків, зазначили, що хоча їх смак «доволі цікавий»,  але їм подобається. Хоча й зауважують, що м’яса у них мало і наїстися від душі наврядчи вийде.

Навпроти можна було спробувати паелью та равіолі. За 60 гривень отримаєте порцію із 6 штук “італійських пельменів” – по дві з кролятиною, грибами та бараниною. Їх подавали зі сметанним соусом з травами і на нашу суб’єктивну думку – равіолі вдалися, м’ясо смачне, тісто не розварене.

Між локаціями органічного вина та закладу Hungry Duck, у фритюрі смажать іспанське печиво – Чуррос. Вінничани саме з цього фестивалю вирішили заявити про себе та вперше у Вінниці приготувати такі солодощі. Особливість печива в тому, що у Вінниці його поки що ще ніхто не готує, – посміхаються хлопці. Вартість печива – 45 гривень.

  • Всередині вони м’які, а зовні хрусткі. Ми додаємо соуси: шоколад, малина або карамель. Поки що ніде, окрім фестивалю Чуррос придбати не можна. Ми вирішили розпочати саме тут, тому що такого у нас ще немає і це цікаво. Ну, звичайно, печиво теж смачне, – розповідає Павло.

Як описала наша журналістка, іспанський Чуррос нагадує смак з дитинства і схожий на «бабусині коржики».

Сьогодні хот-доги можна знайти на кожному кутку: у булці чи лаваші, з мисливською сосискою чи молочною, з різними овочами та спеціями. А ось дехто прагне повернути віру українців у чебуреки.

Черги за чебуреками постійно були приблизно 40-50 чоловік і, судячи з того, що вона не закінчувалась і люди постійно підходили, чебуреки були варті того.

Вартість чебурека від 30 гривень.

Мабуть, сьогодні чорною булкою вже нікого не здивуєш, але відвідувачам фестивалю також пропонували спробувати афробургери, які готують одразу на великій пательні.

До речі, черга біля цього фуд-корту могла б позмагатися у чисельності із чебуреками. Нам, на жаль, не вдалося вистояти увесь час. Ви знаєте, як правильно їсти бургери, аби вони не розпадалися? Розказуємо: три пальці зверху, а великий та мізинець тримають булку знизу. Смачного!

Ціна за один  – 70 гривень.

Кияни привезли вінничанам на пробу крем-мед, який винайшли у Канаді. Як розповідають хлопці, зберігати його варто на поличці при кімнатній температурі. Хлопці, ймовірно, перші, які створили такий десерт в Україні.

  • Минулого тижня ми дебютували із крем-медом в Києві, і ось у Вінниці наша друга виставка. Ми попрацювали над дизайном і пропонуємо мед із смаками кокосу, ягід Годжі, обліпихи, малини та шовковиці. На приготування партії витрачаємо 5-6 діб, найбільше часу йде на те, щоб дочекатися поки зникнуть цукрові кристалики і мед матиме кремову текстуру, – розповідають Вадим та Андрій.

Придбати баночку крем-меду можна за 100-130 гривень.

У Hungry Duck ми замовили «корзинку бармена»: набір із мойви, картоплі, перепелиних яєць та цибулі і все це у клярі. Смак досить специфічний і, на нашу думку, до «корзинки» бракувало соусу.

На десерт – сирі цукерки. Одну цукерку віддають за 12 гривень, а у наявності смаки м’ятні, з курагою, чайні (з зеленим японським чаєм), інжирні, шоколадні та горіхові.

  • Цукерки наші з горіху та сухофруктів, з різними смаками. Особливо оцінять вегетеріанці, – розповідають нам на локації. – Сухофрукти просто «зліплюються» у шар, туди додаємо різні начинки.

Окремо варто відзначити велику кількість локацій, де гостям свята пропонували напої – від кави до алкоголю.

Зокрема, нам вдалося скуштувати чорний лимонад. Такого кольору йому додає розбавлене з водою активоване вугілля. Тому лимонад мав дивне поєднання солодко-кислого смаку та вугілля. Коштує такий незвичний напій 20 гривень.

Спробувати наливки та настоянки можна було у хлопців з тернопільської «Гуральні», які пропонували 17 видів напоїв. Були й напої з дещо дивними назвами «Спотикач» та «Варенуха».  Коштують від 20 до 180 гривень.

  • Найчастіше пробують «Тернівку» – смак терену зі смородиною, а ось «Спотикач» та «Варенуха» дещо густіші та не фільтруються, а тому з м’якіттю, хоча на смак м’якіші. Напої взагалі десь по 28 градусів – розповідають хлопці.

Скуштувати все це та ще багато іншого можна буде ще й завтра. Vinnytsia Food Weekend триватиме у неділю, 8 жовтня, з 12 до 22 години у Центральному парку на Фонтанній площі та біля Літнього театру.

Фото Андрія Завертаного та автора

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

author avatar
Дар'я Гоц

Дякуємо!

Тепер редактори знають.