З чорносливом та горіхами, але без буряка – такий небанальний святковий борщ у казані на відкритому вогні готували у Вінниці сьогодні, 15 січня, біля головної ялинки міста. Оригінальний рецепт презентували учасники телевізійного шоу «МайстерШеф» Євген Полівода та Марина Шевченко.
– О, це ота смішна, – перешіптувалися між собою вінничани, побачивши біля імпровізованої кухні Марину, котра хвацько вимахувала ножем, розрізаючи м’ясо індички.
- М’ясо обожнюю – готувати їсти, – зізналася Марина глядачам. – Сьогодні ми з Євгеном підготували для вас оригінальний рецепт борщу із м’ясом індички. А ще – грінки із салом, приправленому корицею. Такого ви ще не куштували.
У цей час Євген професійно рубав зелень та інші інгредієнти для борщу. Зізнався, що, на відміну від його колеги Марини, робить завжди вибір не на користь м’яса, а десерту.
- У мене в родині дідусь куховарив, і мама була професійним кулінаром. І з дитинства люблю солодощі. Шкода, що сьогодні мало часу. Наступного разу обов’язково готуватиму десерт для вас, вінничани.
Журналісту VежА за кулісами фесту Євген розповів, що такий рецепт цього борщу, який він розробляв разом із Мариною, дебютує саме на вінницькому фестивалі.
– Ні, ми його не почали готувати у вас наобум. Ми просто подумали, що хочемо внести щось своє у традиційний рецепт борщу. Я запропонував додати чорнослив, Марина – забрати буряк і додати підсмажених волоських горіхів. Спробували із різними варіаціями пропорцій продуктів ще поекспериментувати – і ось у Вінниці презентуємо випробуваний новий рецепт старого борщу. Я його називаю «різдвяний» або «святковий борщ».
– Як вам організація фестивалю у Вінниці? Тут у вас все на відкритому вогні – борщ, сало.
– Прекрасно. Ми звикли до екстремальних умов. Ми під час участі в проекті і в полі готували. Тому такий фестиваль – це ще одна можливість для повара вдосконалитися. А для людей – весело і смачно провести останні святкові дні, – говорить Марина.
Подивитися на процес приготування та скуштувати нового борщу прийшло близько трьохсот вінничан. Поки готувалася головна страва – а це минуло більше двох годин – вінничани добряче зголодніли. І довгоочікуваний борщ, який роздавали у великих паперових стаканчиках, вінничани «змели» за лічені хвилини. Дехто навіть не дочекався закуски – бутербродів із салом та корицею, приготовлених на мангалі.
– Цікаво було спробувати, але класичний український борщ мені більше до смаку. Вдома такого не готуватиму, – каже вінничанка Наталя. Із нею погоджується її мама – в обох жінок більше половини святковго варива в стаканчиках.
А от школярки Дана і Настя вишкребли свої порції до дна – кажуть, рецепт запам’ятали і проситимуть своїх матусь приготувати такий борщ.
Та не борщем єдиним: навколо ялинки розташувалися намети, де свою солодку випічку, пончики, пиріжки з різними начинками, піцу та шашлик представили учні профтехучилищ Вінниці.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.