МОЗ затвердило “зимове” меню для дітей віком 1-6 (7) років в закладах освіти. Серед страв – біфштекс зі свинини та яловичини, “банош по-гуцульськи”, суфле з вареного м’яса курки та рису, плов з родзинками тощо.
Про це повідомляється на сайті МОЗ.
– Міністерство охорони здоров’я України затвердило Примірне чотиритижневе сезонне меню на зимовий період. Його рекомендовано використовувати для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах, – йдеться в повідомленні.
Вказується, що відповідні техкартки містять перелік страв, всі необхідні параметри та розрахунки (маса брутто/нетто, енергетична цінність продуктів/страв тощо), вимоги до продуктів. Також у них запропоновані процеси приготування та температурні режими.
Так, лише до меню на перший тиждень входять: суп молочний з макаронами, морква тушкована з чорносливом, сік апельсиновий, фрукти свіжі, суп із цвітною капустою зі сметаною, рибна паличка з яйцем, каша гречана розсипчаста, капуста тушкована, котлета рублена з м’яса курки, каша рисова розсипчаста, молоко кип’ячене, морква тушкована в сметані, плов з родзинками, гуляш з м’яса курки, салат з зеленого горошку та цибулі, томати свіжі або солоні, суп гречаний, біфштекс зі свинини та яловичини, макарони відварені з овочами, компот зі свіжих фруктів (яблук), каша вівсяна з гарбузом, сирники рожеві (з морквою), соус сметанний (на молоці), кисіль вишневий, суфле з вареного м’яса курки та рису, овочеве рагу, соус сметанно-томатний, компот із плодів сушених (родзинок), суп овочевий зі сметаною, мафіни з овочами та твердим сиром, каша кукурудзяна розсипчаста, чай (трав’яний), пюре з бобових (гороху або сочевиці) з цибулею, буряк, тушкований в сметанному соусі, какао з молоком, гарбуз припущений, зрази з сиру кисломолочного з курагою або чорносливом, борщ український зі сметаною, нагетси з м’яса курки, картопля тушкована з цибулею та томатом, салат з моркви та часнику, тюфтелька куряча (з овочами), каша ячна в’язка, кефір, суфле яєчне, гарбуз запечений з яблуками, макаронні вироби відварені з маслом, кисіль з какао, суп-пюре з квасолі зі сметаною, зрази картопляні з м’ясом курки “Човники”, салат з вареного буряка, салат з червоної капусти, хлібець рибний, банош по-гуцульськи з сиром твердим, сік персиковий.
Ознайомитись з меню на другий, третій та четвертий тиждень можна ТУТ.
Вказується, що меню можна використовувати у повному обсязі або частково, опрацювавши його з огляду на смакові уподобання дітей та технологічні можливості кожного з закладів. Разом з тим, у разі внесення змін, меню потрібно погодити в територіальному підрозділі Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Підкреслюється, що затверджений перелік страв також може бути використаний як база для чотиритижневого меню в інші пори року, проте з використанням сезонних продуктів.
Ілюстративне фото – nz-ir.com
Дякуємо!
Тепер редактори знають.