Повернути колишню славу: вінницький аграрій Олександр Джига хоче стати не лише конкурентом французам і італійцям, а насамперед зробити Поділля “трюфельним краєм”
Про це йдеться в сюжеті ТСН, знімальна група якого взяла участь у тихому полюванні на найцінніший гриб на Землі у лісах Вінниччини.
Полюють за грибом як і на справжньому полюванні – із собакою. Їх із малечку тренують і годують… трюфелями.
- Якщо депутатам подобаються, то і собакам тим більше, – говорить власник маленького пса-мисливця Біма Олександр Джига.
Бім одразу біжить до дерева, трохи обнюхує, і якщо чує трюфельний запах – розгрібає під деревом. Там і варто копати – гриб може сидіти глибоко в землі.
Олександр смакує трюфелями з дитинства, але те, що цей гриб жаданий для найвишуканіших гурманів, дізнався не так давно.
- Хлопці сільські брали просто, у футбола ним грали, не розуміли, що це таке – говорить Олександр. – В мене дід і прадід були єгерями, мій батько вже мене навчив як збирати. Ми називали цей гриб завжди “волове серце” і ніколи не знали, що це трюфель.
По книжках 19 сторіччя подільський трюфеліст вичитав, що лише з Поділля в часи Російської імперії до Франції постачали понад 80 тон гриба. Із тих книжок він і дізнався, біля яких сіл трюфель культивували.
Щоб полювання на трюфелі було вдалим, справа не в кількості снігу під ногами. Просто на полювання потрібно йти або вночі, аоб під часмий ранок, коли жодні запахи чи шуми не відволікають собаку.
У світі відомо понад 2 тисячі видів трюфеля, чорний літній – до речі, найдешевший, – в Україні “червонокнижник”. Тому Олександр закладає власну плантацію грибів: спочатку – в теплиці, а потім висадить це все у полі. Олександр сподівається, що років за п’ять його капіталовкладення почнуть вертатися.
Найдорожчий трюфель знайдено в Хорватії – його продали за 330 тисяч доларів, італійський білий – за 220 тисяч доларів.
Вітчизняні ресторатори скаржаться на брак поціновувачів: українці поки що зїдають не більше сотні кілограмів трюфеля за рік.
Разом із тим у наших лісах вже полюють десятків зо два професійних трюфелістів і не один аграгій планує їх культивувати з намірами продавати за кордон.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.