Публікації за датами

  • 18 Вересня/ 12:39
    Новини

    Публікація18.09.2512:39

    Автор:Vежа

    У Вінниці за результатами перевірок закладів з фастфудом дев’ятьох людей притягнули до адмінвідповідальності

На території Вінницької громади з 16 липня по 15 вересня тривала перевірка закладів громадського харчування, які спеціалізуються на стравах швидкого харчування («кебабів», «хотдогів» та «шаурми»). Під час обстежень фіксувалися порушення вимог чинного законодавства у сфері безпечності продуктів, що можуть сприяти виникненню харчових отруєнь та кишкових захворювань.

Про це повідомляє “Вежа” з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Так, в більшої частини операторів ринку відсутня державна реєстрація потужностей операторів ринку, а планування деяких потужностей та розміщення обладнання не дозволяють утримання в належному санітарному стані.

Несвоєчасне проведення поточного вологого прибирання приміщень та робочих місць продавців призвело до накопичення пилу та бруду, неналежного їх утримання. Жоден заклад в достатній кількості не забезпечений дезінфекційними засобами та маркованим прибиральним інвентарем.

Операторами ринку достатньою мірою не здійснюється належний контроль за наявністю супровідної документації на сировину та продукти. У поодиноких випадках ящики з одноразовим посудом та матеріалами для пакування страв зберігалися навалом, на підлозі.

Заклади громадського харчування, не забезпечені в достатній кількості (не менше 3) мийними ваннами. В більшості випадках, миття розробного інвентарю, продуктів проводиться приносною водою в брудних не маркованих відрах. В частині окремо розташованих торгівельних кіосків відсутні централізовані системи водопостачання та водовідведення.

Також були випадки допуску до роботи з продуктами без медичного огляду та особових медичних книжок. У закладах громадського харчування не створені умови для дотримання правил особистої гігієни: відсутні рукомийники та дезінфікуючий розчин для рук, мило, сушарки тощо. Практично всі продавці не забезпечені санітарним одягом. Для зберігання домашнього та санітарного одягу на об’єктах не передбачено відокремлені місця.

Частина закладів не забезпечена достатньою кількістю холодильного обладнання та термореєструючих приборів (термометрів). В окремих випадках були порушення правил товарного сусідства при зберіганні сировини та продуктів. Встановленні факти зберігання соусів власного виробництва на основі сирих курячих яєць, майонезів, твердих сирів, кетчупів без холодильних вітрин. Відра для збору твердих побутових відходів не обладнані кришками, переповненні. Відповідні договори щодо їх утилізації (знищення) відсутні.

Крім цього, в закладах громадського харчування не розроблена та не впроваджена процедура НАССР.

Відповідальним особам вручили 56 рекомендаційних листів з визначеними термінами щодо усунення виявлених порушень. Працівники Національної поліції, за ст. 155 Кодексу України про адміністративні порушення (Порушення правил торгівлі і надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю), притягнули до адміністративної відповідальності дев’ять людей.

Фото – ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

author avatar
Vежа
Адміністрація сайту

Дякуємо!

Тепер редактори знають.