У Вінниці Нацполіція створила спеціальний центр з розшуку зниклих безвісти за особливих обставин

17:20
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінниці на базі слідчого управління створили спеціальний центр, що спеціалізується на розшуку осіб зниклих безвісти за особливих обставин та ідентифікації невпізнаних тіл загиблих під час воєнного стану.

Про це повідомляють на сайті Головного управління Нацполіції у Вінницькій області.

Громадяни, які розшукують близьких, з якими втратили зв’язок через воєнні дії та тимчасову окупацію частини територій України, можуть звернутися до співробітників центру за номером телефону: 096 134 85 65.

Також особисто за адресою: вулиця Театральна, 10 або ж до найближчого підрозділу поліції. Крім цього, повідомлення або заяву можна надіслати поштою, надати на спецлінію 102, на гарячу лінію 0 800 21 21 51 чи до підрозділу поліції.

У заяві необхідно зазначити максимум інформації про обставини зникнення та відомості про зниклу, викрадену чи полонену особу:

– дату та місце зникнення;

– анкетні дані такої особи, число, місяць та рік її народження;

– прикмети (татуювання, шрами тощо);

– номерні речі (мобільний телефон, паспорт тощо), що були у особи під час зникнення;

– дані інших осіб, яким також може бути відомо про факти зникнення, викрадення чи полону особи.

Відкрите кримінальне провадження є підставою надання відомостей про особу полоненого до органу влади, уповноваженого відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та інших міжнародних договорів здійснювати функції обміну полоненими.

Слідчий виносить постанову про відбір зразків біоматеріалу та призначення експертизи для виділення ДНК-профілю. У день здачі матеріалу дорослі особи повинні мати з собою документ, який посвідчує особу. Якщо біологічний матеріал здає дитина, у дорослого, який її супроводжує, має бути свідоцтво про народження дитини.

Зразки біоматеріалу можуть відібрати безпосередньо у відділеннях судово-медичних лабораторій. Проте у більшості випадків біоматеріал відбирають у поліції, куди рідні звертаються з заявою про зникнення рідної людини.

Після цього біологічні зразки надходять до одного з центрів експертизи МВС. Коли буде збіг ДНК-профілів, експерт повідомить про це слідчого, а той — рідних.

Протягом цього часу поліцейські рекомендують постійно бути на зв’язку зі слідчим, щоб знати про хід розслідування і проведення експертиз.

У випадках, коли немає близьких, рідних або людей, які могли б здати необхідні зразки, потрібно з’ясувати останнє місце проживання чи перебування зниклого безвісти. Крім цього, знайти особисті речі, якими він користувався. Це може бути горнятко, ручка, якою писав, планшет, станок для гоління, зубна щітка, гребінець.

Якщо це одяг, то він має бути невипраним. З таких речей у більшості випадків можна встановити ДНК-профіль зниклого. Цього зразка достатньо для підтвердження ідентифікації. У цьому випадку збіг буде за ДНК-профілем самої людини, яку шукають.

Ілюстрація – zn.ua