СБУ затримала дезертира, який коригував удари по Вінниччині і Сумщині

11:25
Автор: Vежа
Become a Patron!

СБУ затримала дезертира, який на замовлення російської розвідки коригував удари по Вінниччині і Сумщині. Це 23-річний контрактник однієї з військових частин України, який у травні цьогоріч самовільно залишив місце служби. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляє Управління СБ України у Вінницькій області, він шукав швидких заробітків у Телеграм-каналах і потрапив у поле зору кадрового співробітника головного управління генштабу збройних сил росії. Російський спецслужбіст запропонував дезертиру «легкі» гроші в обмін на співпрацю.

За вказівкою воєнної розвідки рф чоловік відстежував вогневі позиції протиповітряної оборони ЗСУ на території Вінниччини.
Згодом його перекинули до Сумської області. Там він мав шпигувати за підрозділами Сил оборони. Для виконання ворожого завдання агент приховано прибув до одного з міст поблизу кордону з рф і орендував квартиру на два тижні.

Там видавав себе за «військового при виконанні» і намагався ввійти в довіру до місцевих жителів. Він збирався «втемну» отримати від них інформацію про українських захисників. Крім цього, чоловік фотографував військові об’єкти та позначав їхні координати на електронних картах для «звіту» перед російським куратором.

Ця інформація потрібна була агресору для підготовки атак на позиції Сил оборони із використанням керованих авіабомб, бойових дронів та ракетного озброєння.

Слідчі повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
– ч. 4 ст. 408 (дезертирство, вчинене в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою.

Фото – зі сторінки Управління СБ України у Вінницькій області у Facebook