У Вінниці планують будівництво ще 11 дахових СЕС у комунальних закладах

16:22
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінниці наступного року планують будівництво ще 11 дахових СЕС у комунальних закладах освіти, медицини та спорту. Зазначено, що це підсилить енергетичну безпеку громади та покращенню екологічної ситуації.

Як повідомляє Вінницька міська рада, за словами міського голови Сергія Моргунова, крім житлового сектору на комунальних підприємствах та закладах також планують встановлення сонячних станцій. Він додає, що цьогоріч встановили таку СЕС на даху 3-ї лікарні – Центрі матері та дитини. Її загальна потужність складає 71,4 кВт.

– Для лікарні це непоганий показник, за чотири роки ця інвестиція окупиться і вже зараз лікарня чимало заощаджує саме завдяки “зеленій” генерації. В цьому рішенні передбачаємо поки що 11 комунальних установ та закладів, де встановимо сонячні батареї. А надалі наша мета встановити “сонце” на всіх школах, садочках і на інших об’єктах комунальної власності, де це можливо та доцільно, – каже Сергій Моргунов.

Зазначено, що 20 вересня відбулось чергове засідання сесії ВМР. На ній депутати проголосували за внесення змін до Програми будівництва сонячних електростанцій для власного споживання електроенергії об’єктами комунальної власності Вінницької міської територіальної громади на 2023 – 2027 роки. Йдеться про вдосконалення технічних рішень, пов’язаних із будівництвом та експлуатацією сонячних електростанцій, розширення джерел фінансування в контексті реалізації проєктів.

Директорка департаменту відновлення та розвитку ВМР Ольга Ремешевська пояснила, що важливим аспектом Програми є:

– заощадження витрат на енергоносії,

– мінімізація навантаження на загальну енергосистему, яка зазнала серйозних руйнувань внаслідок терористичних атак армії рф,

– сприяння сталому розвитку міської енергетичної інфраструктури в межах задекларованого Зеленого курсу Вінниці.

Так, вона розповіла, що перелік об’єктів, де планується будівництво сонячних електростанцій з часом буде розширюватися:

Зокрема, акцент буде зроблено на тих об’єктах, де є найвища потреба в альтернативних джерелах енергії або де встановлення сонячних електростанцій принесе найбільші економічні вигоди. Коли ми говоримо про зміни до Програми, не можна забувати й про вибір найбільш ефективного обладнання, оптимізацію процесів монтажу та інтеграцію сонячних станцій у загальну енергосистему міста…Не менш важливим напрямком Програми є й розширення джерел фінансування. Тобто окрім бюджетних коштів, планується залучення інвестицій від міжнародних фінансових інституцій, грантових програм, а також коштів приватних інвесторів. Така фінансова модель забезпечить стабільність реалізації проєктів та дозволить мінімізувати фінансовий тиск на міський бюджет.

Ілюстрація – heliosstrategia.com

Читайте також: У Вінниці ОСББ можуть отримати кредит на встановлення сонячних електростанцій

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.