® Найдорожчі українські обігові монети

14:23
Автор: Vежа
Become a Patron!

Реклама

Найдорожчі українські обігові монети

Колекціонуванням українських грошей займаються не тільки вітчизняні нумізмати: дуже часто копійки та гривні можна зустріти в колекціях іноземних поціновувачів. Сучасний каталог обігових монет України містить десятки цікавих екземплярів. Навіть звичайні монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25 копійок помітно виросли в ціні, адже кілька років тому вони були вилучені з обігу. Проте є і справжні рекордсмени, які коштують дуже дорого.

 

Час перевірити скарбнички

Досить часто власники навіть не підозрюють, яким скарбом вони володіють. Деякі екземпляри випускалися в Італії або дуже обмеженим тиражем, що суттєво додає їм в ціні. Такі монети легко можуть знайтися в шухляді столу або скарбничці. Особливу цікавість становлять:

  • 10, 25 та 50 копійок, які випущені в 1992 році;
  • 2 копійки 1993 року;
  • 1 гривня 1992 або 2008 року;
  • 1, 5 та 10 копійок, що виготовлені в 1994 році тощо.

Причина їхньої високої вартості полягає в тому, що частина випущена на монетних дворах інших країн, є відмінності в дизайні, обмеженому тиражу. Що стосується конкретної вартості, монети можуть коштувати від кількох десятків до кількох тисяч гривень.

Найдорожчі монети України

Звісно, вищевказані екземпляри – це не рекордсмени з вартості. Є варіанти, які коштують десятки тисяч гривень. Наприклад, 1 копійка 1994 року, яка виготовлена не з нікелю та сталі, а з жовтого сплаву (бронзи, латуні, міді).

За особливі 2 копійки 1992 року також можна отримати чимало. Звичайна монета виготовлена з алюмінію, а особлива – зі сталі. Якщо ж написи на аверсі нанесені товстим шрифтом, то вартість додатково зростає.

Найдорожчими вважають монети з браком. 10-копієчна монета 1994 року з двома аверсами цінується нумізматами дуже високо. Не менші прибутки принесуть 50 копійок без дати. Також надзвичайні прибутки принесуть вироби, де на аверсі та реверсі зображення нанесені під кутом. Мабуть, найдорожчою монетою є 500 гривень, які випущені до Євро-2012 тиражем в 500 штук. За такий екземпляр колекціонери готові віддати 350 тисяч гривень. Цікаві варіанти можна купити чи продати на сайті Monitex.