У саду вінницького музею відбудуться «Вечори кіно за Коцюбинським»

18:12
Автор: Vежа
Become a Patron!

У саду Вінницького літературно-меморіального музею М. Коцюбинського з 23 по 25 серпня відбудуться «Вечори кіно за Коцюбинським».

Як повідомляють на туристичному сайті міста Vinnytsia.city, запланований показ трьох фільмів, знятих за творами вінничанина. Це «Подарунок на іменини» Леоніда Осики, «Татарський триптих» Олександра Муратова і «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова.

Так, перед кожним показом проходитимуть зустрічі з українськими кінознавцями на теми, які пов’язані з фільмами та відповідною епохою.

Захід буде проходити у музеї, що розташований по вул. Івана Бевза, 15. Вхід – вільний.

Програма на п’ятницю

17:00 – Лекція кінознавиці Альони Пензій про екранізації творів Коцюбинського.

19:00 – Показ фільму «Подарунок на іменини» (реж. Леонід Осика, 1991).

Дія розгортається у довоєнні роки. Розповідається історія хлопчика, якому на іменини дарують незвичайний подарунок — показують страту молодої революціонерки, що скоїла теракт. Через цей подарунок перед глядачем розкривається світ дитячих мрій і сподівань, що переплітаються з важкими реаліями дорослого життя. Через призму дитячого сприйняття фільм досліджує теми втрати та надії, пропонуючи глядачеві задуматися над сенсом життя та значенням сімейних цінностей.

Програма на суботу

17:00 – Дискусія «Українське кіно 1990-х та 2000-х: від Незалежності до незалежності».

19:00 – Показ фільму «Татарський триптих» (реж. Олександр Муратов, 2005).

Фільм складається з трьох новел Михайла Коцюбинського. Вони об’єднані спільною темою та духом кримськотатарської культури. Завдяки автентичному відтворенню побуту та звичаїв кримських татар, фільм став важливим внеском у культурний діалог і допоміг привернути увагу до проблеми збереження національної спадщини. Це була одна з перших екранних ролей молодого актора Ахтема Сеїтаблаєва.

Програма на неділю

15:00 – Лекція наукової співробітниці літературно-меморіального музею М.Коцюбинського Яни Лисенко «Як народжувались Тіні: від історії написання до екранізації».

15:30 – Презентація видання кіносценаріїв Сергія Параджанова за участю кінокритика, кінознавця, кіносценариста і лауреата Державної премії України ім. О. Довженка Сергія Тримбача.

17:00 – Показ фільму «Тіні забутих предків» (реж. Сергій Параджанов, 1965).

Дія фільму розгортається в українських Карпатах на початку XX століття. У ньому розповідається про трагічну історію кохання Івана та Марічки, які належать до ворогуючих гуцульських родів. Фільм є важливою частиною українського культурного спадку та отримав міжнародне визнання, ставши культовим твором у світовому кінематографі.

Ілюстрація – Canva, фото – Vinnytsia.city