Геморой: Як лікувати ефективно та безпечно

11:20
Автор: admin
Become a Patron!

Оновлено: 7 Серпня 2024, в 11:21

Реклама

Геморой, також відомий як кровоточиві вузли, – це венозні судини, розташовані в задньому проході, які відповідають за контроль дефекації та відходження газів. Ця фізіологічна структура присутня в кожній людині, однак у деяких людей спостерігається надмірне наповнення цих судин кров’ю, через що вони збільшуються і викликають запалення. Це призводить до розвитку гемороїдального захворювання, відомого як геморой, яке спричиняє багато дискомфорту [1].

Спочатку з’являється свербіж і печіння ануса, а також відчуття вологості в цій ділянці. На цій ранній стадії варто спробувати натуральні засоби для боротьби з гемороєм, які можуть врятувати вас від необхідності звертатися до спеціалістів або хірургічного втручання з приводу варикозного розширення анального отвору в майбутньому [2].

Інші симптоми гемороїдальної хвороби включають

  • кровотеча з ануса (зазвичай під час дефекації, зазвичай помітна на туалетному папері або на поверхні калу; кров свіжа і яскраво-червона),
  • біль, дискомфорт та подразнення навколо ануса,
  • пальпується шишка в межах анального отвору,
  • відчуття неповного випорожнення [3].

 Чому утворюється геморой?

До найпоширеніших причин виникнення геморою належать

  • малорухливий спосіб життя
  • хронічні запори,
  • вагітність,
  • певні види спорту, такі як їзда на велосипеді, верхова їзда, біг на довгі дистанції або важка атлетика [1].

Лікування

Задаєтеся питання: геморой як лікувати? На початкових стадіях геморой лікується симптоматично.

За наявності показань лікар призначає антибіотики або глюкокортикостероїди. Крім того, він може призначити розм’якшувачі калу та засоби для підвищення герметичності венозних судин.

Лікування геморою має на меті

  • зменшення кровотечі,
  • свербіж,
  • дискомфорту та болю [2].

До немедикаментозних методів лікування геморою відносяться ванночки в теплій воді, примочки з настоєм кори дуба та прохолодні компреси.

Фармакологічні методи лікування геморою – це ліки зі знеболювальною дією, ліки з протизапальною дією, ліки з в’яжучою дією.

Якщо гемороїдальна хвороба настільки запущена, що перерахованих вище методів недостатньо, лікар може прийняти рішення про хірургічне лікування [3].

Скільки часу потрібно для лікування геморою?

Тривалість лікування геморою залежить від тяжкості захворювання. Якщо достатньо симптоматичного лікування, воно зазвичай триває від кількох до кількох днів. У більш складних випадках терапія триваліша. Незалежно від тяжкості захворювання та проведеного лікування, рекомендується запобігати рецидивам [2].

Література

1. Факультетська хірургія/За ред. В.О. Шідловського, М.П. Захараша. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2002. – 544 с.

2. Baker H. Hemorrhoids. In: Longe JL, ed. Gale Encyclopedia of Medicine. 3rd ed. Detroit: Gale; 2006: 1766–1769.

3. Національні рекомендації Асоціації колопроктологів Украхни щодо ведення пацієнтів з гемороєм, М. П. Захараш, О. Ю. Усенко, О. І. Пойда, В. В. Бойко, Т. І. Тамм, М. М. Милиця, В. В. Гапонов, Ю. М. Захараш, Г. А. Бахар, Л. Ю. Лозинська, Р. К. Палієнко, В. В. Балицький, І. Д. Саргош, В. С. Андрієць_Клінічна хірургія. 2020 Липень/Серпень 87(7-8):89-104. DOI: 10.26779/2522-1396.2020.7-8.89