В селі на Вінниччині виявили випадок сказу у кота

14:57
Автор: Vежа
Become a Patron!

На Вінниччині в селі Слобідка Іллінецької територіальної громади виявлено випадок сказу у тварини. В селі та на прилеглих територіях оголошено карантин. 

Про це повідомляє Іллінецька міська територіальна громада з посиланням на Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Так, встановлено, що 20 липня 2024 року в кота, який мешкав у дворі жителя с. Слобідка появились ознаки агресії, схожі на прояви сказу. Кота ізолювали під нагляд, а 22 липня 2024 року він загинув.

23 липня матеріал кота доставили у Вінницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для дослідження на сказ. Згідно зі звітом, результат дослідження на сказ – позитивний.

Під час проведення епізоотичного розслідування виявлено чотири контактні особи з хворим на сказ котом. Їх направили в КНП «Іллінецька міська лікарня» для проведення вимушеного щеплення проти сказу.

Рішенням ДНПК при Вінницькій РДА № 22 від 24.07.2024 року село Слобідку Іллінецької ТГ Вінницького району Вінницької області та прилеглі до нього території оголошено неблагополучними та введено карантинні обмеження щодо сказу тварин.

Встановлено межі вогнища інфекції та межі загрозливої зони – трьох кілометрів в радіусі навколо епізоотичного осередку.

Затверджено план комплексних заходів щодо ліквідації сказу тварин в с. Слобідка та прилеглих до нього територіях.

Додамо, що  за інформацією Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, протягом першого півріччя на Вінниччині щеплено проти сказу 67218 собак і 53603 котів.

Зазначено, що з метою профілактики сказу серед диких м’ясоїдних тварин була проведена весняна кампанія з пероральної імунізації. Так, шляхом наземного розподілу на площі 9770,37 км² розповсюджено 244,259 тис. принад з вакциною на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях тощо. Для цього було задіяно 223 бригади, до складу яких увійшли представники структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби області, органів місцевого самоврядування, УТМР, лісового та мисливських господарств.

За 6 місяців 2024 року у Вінницькій регіональній лабораторії Держпродспоживслужби при дослідженні було виявлено сказ у 42 тварин, що загинули, з яких: 19 котів, 9 собак, 10 лисиць, 3 ДРХ та 1 ВРХ.

У службі нагадують, що сказ вилікувати неможливо, його можна лише попередити, зробивши вакцинацію своїм домашнім улюбленцям.

Про ознаки сказу можна прочитати, зокрема, за ЦИМ посиланням.

Ілюстративне фото – radiotrek.rv.ua