У Вінниці стартує освітня сесія «Культурний код Вінниці: у пошуках «вінницькості»

9:50
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінниці 10 листопада стартує освітня сесія «Культурний код Вінниці: у пошуках «вінницькості»». Проєкт складається із семи лекцій та однієї виставки, які триватимуть до 21 листопада. 

Як повідомляє Вінницька міська рада, мета проєкту – діагностувати «дух міста». Заходи відбудуться в рамках реалізації Стратегії розвитку культури ВМТГ до 2025 року.

Учасники та учасниці дізнаються про вплив радянського режиму на життя Вінниці і його наслідки, чи має місто «власне обличчя», ким себе мислять і як себе ідентифікують вінничани. Також про самобутню стилістику й різноманітність історичних будов, про планування міських просторів тощо.

Якщо з матеріальною спадщиною працювати просто, адже ми до неї можемо доторкнутися, можемо її побачити, розуміємо з чим маємо справу, то з нематеріальною – ситуація складніша, оскільки ми можемо її відчувати, уявляти, але зафіксувати для подальшого опрацювання важко. Доволі багато її складників взагалі з трудом піддаються діагностуванню, попри їхню значущість, – перший заступник директора департаменту культури міської ради, координатор проєкту EU4Culture у Вінниці Олексій Циганков.

За його словами , одним з таких проявів є «дух міста» – «те невловиме відчуття, яке об’єднує мешканців міста, вирізняє їх серед інших співгромадян, і водночас дарує приїжджим відчуття дотику до чогось «незвичного», «іншого»».

Програма освітньої сесії

10 листопада (о 17:00) – лекція «Статус королівського міста як основа матриці «вінницькості»». Спікерка – Тетяна Кароєва, історикиня, книгознавиця, бібліотекознавиця, краєзнавиця, музеєзнавиця, педагогиня, докторка історичних наук, доцентка. Відбудеться вона у туристичному хабі Visit Vinnytsia, що розташований по вул. Соборна, 89. Реєстрація ТУТ.

14 листопада (о 17:00) – лекція ««Вінницькість» – радянська сторінка». Спікерка – Ольга Коляструк, історикиня, педагогиня, докторка історичних наук, професорка, завідувачка кафедри історії та культури України ВДПУ ім. М. Коцюбинського. Відбудеться вона у Музеї Вінниці по вул. Симона Петлюри, 15А. Реєстрація ТУТ.

15 листопада (о 17:00) – лекція «Самоідентифікація вінничан на початку ХХІ століття». Спікерка: Наталка Жмуд, кандидатка історичних наук, доцентка, директорка музейно-просвітницького центру ВДПУ ім. М. Коцюбинського. Відбудеться вона у туристичному хабі Visit Vinnytsia. Реєстрація ТУТ.

16 листопада (о 16:00) – презентація виставки «Цегляна інтонація Вінниці» на Європейській площі. Також о 16:30 – лекція «Візуальний образ міста в будівельних матеріалах». Спікерка: Ольга Грабовська, археологиня, кандидатка історичних наук. Відбудеться вона у кінотеатрі «Родина», що розташований по вул. М. Оводова, 47. Реєстрація ТУТ.

17 листопада (о 17:00) – лекція «Архітектурний код міста». Спікерка: Альона Субін-Кожевнікова, кандидатка архітектури. Відбудеться вона у Музеї Вінниці. Реєстрація ТУТ.

18 листопада (о 12:00) – open-air лекторій «Вулиця – люди – будинки». Спікерка: Тетяна Кароєва, історикиня, книгознавиця, бібліотекознавиця, краєзнавиця, музеєзнавиця, педагогиня, докторка історичних наук, доцентка. Місце проведення: по вул. архітектора Артинова. Реєстрація ТУТ.

21 листопада (о 17:00) – лекція «Громадський простір Вінниці у часі та ландшафті». Спікер: Євген Совінський, перший заступник директора департаменту архітектури і містобудування – головний архітектор міста Вінниці. Відбудеться вона у туристичному хабі Visit Vinnytsia. Реєстрація ТУТ.

Участь у подіях безкоштовна, та кількість місць обмежена. Для участі потрібна попередня реєстрація.

Фото – ВМР

Читайте також: Вінницький обласний краєзнавчий музей опублікував “Заходи вихідного дня” у листопаді

Читайте також: «Офіс туризму Вінниці» організовує дев’ять екскурсій та турів у листопаді. РОЗКЛАД

Читайте також: «Офіс туризму Вінниці» презентує соціальну безкоштовну екскурсію «Два полюси одного міста»

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.