У Вінницькому обласному центрі служби крові потребують донорів усіх груп крові для формування відповідних запасів.
Про необхідність поповнення запасів повідомляє Вінницький обласний центр служби крові на своїй Facebook-сторінці.
Хто може бути донором?
Як повідомляють в центрі, в Україні донором крові може бути здорова повнолітня людина вагою від 50 кілограмів. Рівень гемоглобіну у жінок має досягати 125 г/л, у чоловіків — 135 г/л.
До абсолютних протипоказань належать:
– серцево-судинні захворювання, крім повністю вилікуваних вроджених патологій;
– серйозні захворювання центральної нервової системи в анамнезі;
– цукровий діабет та інші ендокринні захворювання;
– хронічні захворювання органів дихальної, травної та сечостатевої систем;
– інфекційні хвороби.
Тимчасовим протипоказанням до донорства є вживання більшості медикаментів. Також після тих чи інших захворювань або маніпуляцій перед здачею крові слід витримати інтервал:
– інфекційні хвороби — від 2 тижнів після одужання (ГРЗ, грип) до 3 років (малярія);
– незначні оперативні втручання (наприклад, видалення зуба) — 1 тиждень після процедури (за умови, якщо процедура пройшла без ускладнень;
– значні оперативні втручання, татуювання та пірсинг — 6 місяців (або 4, якщо результат NAT-тесту на гепатит С негативний);
– вакцинація — від 2 тижнів (вакцини проти COVID-19) до 1 року (щеплення від сказу після контакту з джерелом зараження); у разі вакцинації анатоксинами та щеплення від гепатиту й енцефаліту відсторонення не потрібне;
– вагітність — 6 місяців після пологів або переривання вагітності.
Як донору підготуватися до здачі крові?
За словами фахівців центру, кров здають у першій половині дня. Перед цим варто виспатися, а напередодні — не перевтомлюватися. За 48 годин до донації не слід вживати алкоголю та медикаментів.
Протягом доби, перед здачею крові, варто дотримуватися нескладної дієти, відмовившись від:
– молочних продуктів;
– яєць;
– жирного м’яса, ковбас, копчених виробів;
– снеків і фастфуду;
– жирних солодощів.
Основу меню мають складати вуглеводи — каші, макарони, картопля (печена або варена), хліб. Жири краще вживати лише рослинні, м’ясо та рибу — нежирних сортів. Ласувати можна фруктами чи сухофруктами, сухим печивом, солодкими сухариками.
Зранку перед донацією потрібно легко поснідати (кашею на воді та солодким чаєм з печивом). Каву краще не пити ні перед процедурою, ні після.
Від куріння варто утримуватися 2 години перед здачею крові і 2 години після. Після донації, за можливості, уникати суттєвих фізичних навантажень та алкоголю протягом 12 годин. Також потрібно вдосталь їсти і пити побільше рідини.
Забір крові у Центрі відбувається з понеділка по п’ятницю (з 8:00 до 15:00) та щосуботи (з 8:00 до 13:00).
Контактні телефони: +38 0432 551 575 та +38 067 492 00 34.
Фото – vechirniy.kyiv.ua
Дякуємо!
Тепер редактори знають.