Птахоспоглядання як спосіб відпочинку: вінницький орнітолог Олександр Матвійчук розповів про особливості бердвочингу

17:28
Автор: Vежа
Become a Patron!

Birdwatching дослівно перекладається як «спостереження за птахами». Та це не просто споглядання пернатих, а один зі способів психологічного розвантаження на тлі природи. 

Як повідомляють на туристичному сайті міста Vinnytsia.city, орнітолог і викладач Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського Олександр Матвійчук розповів детальніше про птахоспоглядання.

Зазначено, що через бердвочинг можна відкрити для себе різноманіття пташок, які мешкають поруч з нами. Вівсянка, пірникоза, серпокрилець, рибалочка, крутиголовка, посмітюха, щедрик, щиглик, костогриз – лише деякі назви птахів із близько 250-260 видів, які можна побачити на Вінниччині.

Спостереження за птахами, або бердвочінг — любительська орнітологія, хобі, один із видів рекреаційної активності що включає спостереження та вивчення птахів. Інколи також називають спортивною орнітологією.

Олександр Матвійчук каже, що такий спосіб відпочинку дуже поширений на Заході (в США, в Західній Європі).

А нам ще важко це збагнути: що можна з біноклем піти в природу визначати птахів, записувати їх в блокнотик (відзначаючи т.зв. «лайферів» – птахів, яких бачиш вперше в житті) і змагатися в цьому з колегами. Наприклад, у Facebook-групі Birdwatching Ukraine – величезна кількість людей, які й близько не є орнітологами. Однак це не заважає їм отримувати задоволення від бердвочингу і давати цілком кваліфіковані спостереження. Є навіть жарт, що бердвочинг придумали орнітологи. Бо фахівців насправді небагато, а така розвинена мережа волонтерів допомагає зібрати дані з великої території за короткий проміжок часу. І потім ми можемо робити висновки про поширення видів, про тенденції (збільшення/зменшення чисельності), про якісь цікаві поведінкові реакції.

За словами Матвійчука, в ідеалі бердвочер повинен обов’язково встановити вид, за можливості – стать і вік птаха. Також вказати дату й точне місце його спостереження.

Зазначено, що якщо цю інформацію разом із фотопідтвердженням внести до бази даних (наприклад, в Ukrbin.com), то її зможуть використати науковці. Але якщо спостерігач не «просунутий» знавець птахів, то можна зробити все те ж саме, але без занесення даних у спеціальну базу для фахівців.

Загалом для бердвочингу необхідно мати кілька речей:

– телефон чи фотоапарат (в ідеалі з довгофокусним об’єктивом);
– визначник для ідентифікації виду птахів (друкований або у вигляді додатка);
– бінокль (якщо є), бо часто пташки сидять високо або ховаються у кронах дерев;
– блокнот для нотаток.

Олександр Матвійчук наголошує, що визначники – важлива річ. Зазвичай це друковані чи електронні видання з ілюстраціями та описом різноманітних видів пташок. Завдяки їм можна дізнатися про головні особливості певного виду, як відрізнити самок від самців, де ці птахи мешкають, як гніздяться, чим харчуються тощо.

Щодо тематичної літератури, науковець радить визначник «Птахи фауни України» (Фесенко, Бокотей). А про птахів нашого регіону є видання «Птахи Вінниччини» (Матвійчук, Пірхал, Відуецький) з фотографіями та описом 240 видів пташок, які нині реєструються, або були виявлені на території Вінницької області в минулому. Його можна безкоштовно завантажити за ЦИМ посиланням.

Також є спеціальні мобільні додатки. Вони допомагають визначити вид птаха за фотографією, описом його вигляду і навіть співом. Серед таких – додаток «Seek», один з найкращих у світі – «Merlin Bird ID» від Cornell Lab, «BirdNET» (за принципом роботи подібний до музичного додатка «Shazam») та інші. Для найпростішого користування можна завантажити безкоштовний додаток «Птахи України».

Найкращі місця та час для бердвочингу

Зазвичай найбільше видів тварин і птахів можна побачити біля водойми, яка межує з лісом, полем чи луками. Тобто на відкритих просторах.

От ми зараз в центральному парку. Вже бачили синицю блакитну, яка несла в дзьобі гніздовий матеріал, і чикотня, який літав, відлякуючи білку (можливо від гнізда, бо вони з задоволенням поїдають і яйця, і пташенят). Зараз прекрасно співає чорний дрізд. Он сидить кільчаста горлиця (або садова горлиця). Ось там співав вівчарик-ковалик. Тобто, птахів навколо маса. У Вінниці можна вийти в будь-який парк (лісопарк, ботанічний сад, до Південного Бугу, до Вишенського озера), або на ставки за межами міста (біля Барського шосе, наприклад). Бердвочингом можна займатися навіть у себе в подвір’ї. Здається, Олександр Настаченко з Дніпра зробив окремий список птахів, яких він відмічав зі свого подвір’я. І це неймовірний список, – розповідає Олександр Матвійчук.

Птахи найбільш активні в період гніздування. Тож найбільше видів можна побачити навесні та влітку. Тоді вони активні протягом всього дня. Проте для якісного бердвочингу потрібно й самому стати «жайворонком», бо найоптимальніший час спостереження за птахами – ранній ранок. Це перші години після сходу сонця (незалежно від пори року).

Як спостерігати за птахами?

Як радить орнітолог, оптимальний варіант – сфотографувати, а потім визначати вид птаха, адже він не завжди сидить на місці й точно не чекає, поки його визначать:

Якщо ж ви тільки починаєте і ви птахів не знаєте, то найперше потрібно встановити видову приналежність. Є низка діагностичних ознак: розмір, забарвлення, форма, де ви його побачили (в лісі, чи в полі), якісь риси поведінки…. А далі ви можете думати, що з цим робити: чи просто потішитися, що ви його побачили (можливо це якийсь рідкісний для регіону вид), або внести його в базу UkrBIN.

Крім цього, можна звертати увагу на ознаки статевого диморфізму (чим самки відрізняються від самців). Вони різні у птахів. Наприклад, у великих яструбів самка просто більша, а у малих яструбів самка і самець мають ще й різне забарвлення. У випадку чорних дроздів потрібно дивитись теж на забарвлення (у них самочка бура, а не яскраво чорна). Або ж – на форму тіла, як у випадку фазана: у самця довгий хвіст, у самки коротший, самець яскравий, самка тьмяна.

За словами Олександра Матвійчука, деякі види достатньо побачити один раз наживо і їх можна буде відрізняти навіть по польоту:

Це не складно. Люди, які займаються бердвочингом впродовж двох-трьох років, прекрасно вивчають фауну птахів. І насправді їх не так вже й багато: в Україні лише трохи більше 440 видів птахів. Для порівняння: рослин – кілька тисяч.

Яких ще птахів можна зустріти у Вінниці?

Як пояснює орнітолог, у нас не зберігається впродовж року одна й та сама фауна. Більшість птахів, які у нас гніздяться, можна поділити на дві групи: одні є цілий рік (як сизий голуб, горлиця садова, чикотень), а більша частина змушена відлітати на південь (це, наприклад, ластівки, шпаки, кропив’янки та багато інших). Є ще види, для яких наша територія є півднем. Відповідно, ці птахи прилітають до нас на зимівлю. Це золотомушки, снігурі, чижі, чечітки.

А є птахи, які до нас потрапляють випадково. Наприклад, на Вінниччину раз в три-чотири-шість років прилітають з Дунаю молоді рожеві пелікани. Останній випадок, здається, був три роки тому в Липовецькому районі. Беркути інколи залітають… А найрідкісніший птах, якого я бачив у місті, це рожевий шпак. Вони зовсім не схожі на звичайних, мають екзотичніший вигляд. Зазвичай вони гніздяться в степовому Криму на узбережжі Азовського моря. Та інколи, переважно через їжу, змушені кочувати на великі відстані. Я от спостерігав їх у Вінниці, – додає Олександр Матвійчук.

Нагадаємо, у Вінниці 22 квітня відбудеться фотопрогулянка «З птахами Вінниці». Це одна з чотирьох подій, які приурочені до Міжнародного Дня Землі.

Фото – Vinnytsia.city, фото птахів – Олександра Матвійчука 

Читайте також: Лісові та водно-болотяні птахи: до Міжнародного Дня Землі організовують фотопрогулянку «З птахами Вінниці»

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.