“Стрілецька справа. Снайпінг”: як у Вінниці відбувся тренінг від БФ Притули. ФОТО

14:13
Автор: Юлія Плахтій
Become a Patron!

У Вінниці в суботу, 17 вересня, відбувся тренінг на тему снайпінгу та основ поводження зі зброєю. Інструкторами були двоє військових – боєць з позивним Таклбері та екс”азовець” з позивним Сталкер. Вони не лише розповіли про зброю та стрілецьку справу, а й про особливості таких професій як снайпер і марксмен. 

Тренінг організувала БО “Благодійний фонд Сергія Притули” й цей захід став другим в межах проєкту “Центр Готовності Цивільних” (перший тренінг був на тему “Як підготуватися до мобілізації/війни. Що варто і не варто з собою брати”). Щоб потрапити на подію, пропонувалося зробити будь-який добровільний благодійний внесок. Також скринька для збору коштів та QR-коди була й на самому заході.

Тренінг загалом тривав протягом понад чотирьох годин з невеликою перервою. Тож відвідувачі події отримали не лише корисну теоретичну інформацію, а й можливість поспілкуватися з військовими у доволі невимушеній атмосфері й зробити спільні фото.

Тренінг

Слухачами тренінгу були люди різного віку, чоловіки та жінки. Усі вони однаково уважно слухали інструкторів та ставили чимало запитань.

Таклбері та Сталкер розповіли про види зброї, її будову, особливості її застосування, атрибути, правила стрільби й  загалом про основи поводження зі зброєю.

 

Окрім цього, багато хто зі слухачів цікавився темою власного захисту і доступної для цивільних зброї. Зокрема – що має зробити цивільна особа, аби законно придбати зброю, і як далі з нею поводитись. Своєю чергою інструктори розповіли про необхідні процедури та документи, а також зауважили, що будуть раді допомогти охочим опанувати відповідні навички стрільби.

Так, надалі від фонду можуть пройти навчання з основ поводження зі зброєю, в тому числі можливі навчання на полігонах (після проходження теорії). Для того, щоб скористатися такою можливістю, варто стежити за цією сторінкою у фейсбук або ж у телеграм та реєструватися на відповідні події.

– У нашій країні цивільні мають знати і вміти стріляти, і робити це правильно, – зазначив Таклбері, підкресливши, що ідеться про виключно цивілізований спосіб здобуття таких навичок і подальшого володіння зброєю згідно з законом.

Про інструкторів

Таклбері – наразі на лікуванні: внаслідок потрапляння на міну він отримав ушкодження й нині на одній нозі у нього протез. Серед іншого, Таклбері розповів, що зараз “перебуває в полоні“. Щонайменше, саме так вважають окупанти.

– Зі слів російських загарбників, а саме кадирівців, я “перебуваю в полоні”, – всміхається Таклбері. – Вони висвітлили (це) у своїх соцмережах, у досить потужних пабліках… Як усе було: перебуваючи на “нулі”, я зняв відео, де прямо запрошував кадирівців не виступати тільки в “тіктоці”, а відповідати за свої слова – якщо ти не вмієш відповідати за свої слова, то краще нічого не говорити. І вони (кадирівці) взяли шматок цього відео і перекрутили, наче під Мар’їнкою взяли мене в полон. Я писав на ці пабліки, що ви там уточніть, бо якось я по-іншому в “полоні перебуваю”….

Таклбері з певним захватом розповідає про особливості професії. Каже, що на певному відрізку часу, коли освоював навички снайпера, почув схвальний відгук від своїх наставників про те, що він навчився добре стріляти доволі швидко. Зазначає, що відповів, що в українців немає часу на тривалі навчання. Разом із тим каже, що снайпінг – це не для всіх і не так, як це показують в кіно.

Так, Таклбері підкреслив, що є поняття снайпер та марксмен. Якщо узагальнити – снайпер працює більше “сам по собі”, на великих дистанціях (від 600 метрів), перебуваючи на позиції – веде при цьому і спостереження, і розвідку, і вже на власний розсуд – здійснює постріл. Своєю чергою марксмен – штурмовий снайпер. Він працює на малих та середніх дистанціях, здебільшого перебуває поруч зі своїми побратимами.

Також бійці показали деяке спорядження, яке використовували на фронті.

 

 

Таклбері разом зі своїм побратимом Сталкером розповіли й про психологічні аспекти цих професій, однак це краще почути наживо (стежте за анонсами).

Сталкер – колишній боєць “Азову”, снайпер. Він розповів, зокрема, про начиння снайперської зброї, типи набоїв, поділився власним досвідом та особливостями того, як снайпери ретельно підбирають для себе зброю. Також розказав про те, як знаходив власні способи вдосконалити зброю і комплектуючі.

***

Як розповів представник фонду у Вінницькій області Ярослав Мрочко, охочих долучитись до тренінгу було так багато, що його вирішили влаштувати двічі – 17 і 25 вересня (по 45 людей у кожній групі).

Реєстрація на тренінг 25 вересня вже закрита, відтак стежте за анонсами. Окрім цього, 24 вересня відбудеться тренінг “Тактична медицина. Надання першої медичної допомоги” (деталі – ТУТ).

Фото авторки

Читайте також: «Тактична медицина. Надання першої медичної допомоги»: у Вінниці відбудеться черговий тренінг від «Благодійного фонду Сергія Притули»

 

 

 

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.