На Вінниччині шестеро людей отруїлись дикорослими грибами

20:23
Автор: Vежа
Become a Patron!

На Вінниччині зареєстрували найбільшу цьогоріч кількість постраждалих внаслідок отруєння дикорослим грибами — 6 дорослих людей. Загалом, за 7 місяців в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Летальних випадків не було.

Як йдеться на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України, також у Чернігівській області зареєстрували 3 осередки, постраждали 5 дорослих. У Чернівецькій області — 1 осередок, постраждали 3 дорослих. У Рівненській області — 2 осередки, постраждали 2 людей, з них 1 дитина. У Сумській області в 1 осередку отруєння дикорослими грибами постраждала 1 доросла людина.

В ЦГЗ відзначають, що непоодинокі випадки отруєнь грибами реєструються, навіть попри заборону відвідування лісів в окремих регіонах.

Також нагадують, що вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

нудота;
блювота;
різкий біль у животі;
діарея;
запаморочення;
підвищення температури тіла;
зниження пульсу;
задуха;
судоми;
відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів необхідно негайно викликати лікаря. В ЦГЗ закликають не займатися самолікуванням, адже це небезпечно для життя.

Перша допомога в разі отруєння грибами:

терміново телефонувати до “швидкої” — загальний номер 103;
промити шлунок простою водою;
дотримуватись постільного режиму;
пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
прийняти сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм. Також в ЦГЗ закликають залишки грибів або грибних страв зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Нагадаємо, нещодавно в ГУ Держпродспоживслужби області повідомили, що на Вінниччині виявили перший цьогоріч випадок отруєння дикоросилими грибами. Тоді ж в установі закликали громадян не вживати дикорослі гриби, а обмежитись придбаними в магазинах печерицями та гливами.

Ілюстративне фото – shpalta.media

Читайте також: На Вінниччині зафіксували перший в цьому році випадок отруєння дикорослими грибами

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.