Внаслідок обстрілів на Запорізькій АЕС виникла пожежа. ВІДЕО (Оновлюється)

2:52
Автор: Vежа
Become a Patron!

В результаті безперервного обстрілу ворогом будівель та блоків найбільшої АЕС в Європі, на Запорізькій Атомній станції виникла пожежа.

Про це близько 1:40 години у своєму телеграм-каналі повідомив Дмитро Орлов, енергодарський міський голова.

Представник пресслужби станції Андрій Туз повідомив, що вогнеборці не можуть дістатися місця загоряння та ліквідувати наслідки, адже обстріли тривають. З його слів, є попадання в перший енергоблок.

На ютуб-каналі Запорізької АЕС триває пряма трансляція з камер спостереження.

Запорізька АЕС – це найбільша атомна електростанція в Європі, розташована на березі Каховського водосховища в Запорізькій області України.

–  Російська армія з усіх боків обстрілює Запорізьку АЕС, найбільшу АЕС у Європі. Пожежа вже спалахнула. Якщо станеться вибух, то він буде в 10 разів більший за Чорнобиль! Росіяни повинні негайно припинити вогонь, пропустити пожежників, створити зону безпеки! – написав Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Твіттері.

Раніше Дмитро Орлов,  енергодарський міський голова, повідомляв, що на підступах до Запорізької АЕС тривають запеклі бої. В місто зайшло більше 100 одиниць ворожої броньованої техніки і по мирному населенню, яке чинить спротив, був відкритий вогонь.

ОНОВЛЕНО: На фейсбук-сторінці ДСНС України повідомили, що станом на 02:26 у м. Енергодар на Запорізькій АЕС відключено третій енергоблок від єдиної енергосистеми (працює тільки 4 блок). Протипожежний стан на АЕС в межах норми. За територією АЕС в учбово тренувальному корпусі виникло загорання. Поки йде бій підрозділи ДСНС не допустили до гасіння. Рятувальники перебувають у готовності.

ОНОВЛЕНО: Близько 3:00 години голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, що пожежників пропустили. Однак згодом зазначив, що пожежників завернули в частину, і блокують роботу.

О 03:39 Олександр Старух зазначив, що директор ЗАЕС запевнив, що наразі ядерна безпека об’єкта забезпечена.

ОНОВЛЕНО: о 03:48 Президент України Володимир Зеленський опублікував термінове відеозвернення, в якому закликав Європу прокинутися і не допустити загибелі самої ж Європи від катастрофи на атомній станції.

– Горить найбільша атомна станція Європи. Прямо зараз російські танки розстрілюють атомні блоки. Це танки, обладнані тепловізорами. Тобто, вони знають, куди стріляють. Вони до цього готувались. […] Там 6 енергоблоків. В Чорнобилі вибухнув один. […] Жодна держава ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки. Це вперше в історії людства держава-терорист вдалася і до ядерного терору.

[…] Наші хлопці завжди тримали атомну станцію у безпеці, щоб не було провокацій, щоб ніхто не міг на станцію піти, щоб ніхто не міг цю станцію захопити, замінувати. Замінувати і шантажувати потім ядерною катастрофою увесь світ. Треба зупинити російських військових негайно. Кричіть своїм політикам. Україна це 15 атомних блоків. Якщо буде вибух, це кінець всім, кінець Європи, це евакуація Європи. Тільки негайні дії Європи можуть зупинити російські війська. Не допустіть загибелі Європи від катастрофи на атомній станції, – закликав Володимир Зеленський.

Зазначимо, що раніше “Українська правда” з посиланням на власні джерела на АЕС повідомила, що на Запорізьку АЕС увірвалися “кадирівці”, які намагатимуться замінувати станцію та шантажувати. Зазначалося, що усередині триває бій з нацгвардійцями.

ОНОВЛЕНО: В. о. Генерального директора Ігор Мурашов зазначив, що ядерна безпека на ЗАЕС порушена. Про це о 4:10 годині повідомили у телеграм-каналі “Енергоатому”.

– Ми робимо все можливе, але пожежа триває, пожежників не допустили. Є величезні ризики. На станції бойові дії. Реактори у небезпеці, – йдеться у повідомленні.

ОНОВЛЕНО: Велика Британія вимагатиме скликання екстреного засідання Ради безпеки ООН “у найближчі години” через ситуацію навколо Запорізької АЕС. Про це, як передає “Радіо Свобода”  повідомив уночі 4 березня за підсумками розмови з президентом України Володимиром Зеленським премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

ОНОВЛЕНО: Станом на 05:20 годину на Запорізькій АЕС у м. Енергодар підрозділи ДСНС виїхали на гасіння пожежі в учбово-тренувальному корпусі. Повідомляється, що від ДСНС залучено 40 осіб та 10 одиниць техніки.

ОНОВЛЕНО: В ДСНС повідомили, що після проведення розвідки в п’ятиповерховому учбово-тренувальному корпусі Запорізькій АЕС у м. Енергодар встановлено, що відбувається горіння приміщень на третьому, четвертому та п’ятому поверхах. Попередньо жертв та постраждалих немає. До гасіння залучено 44 особи та 11 од. техніки ДСНС.

 

ОНОВЛЕНО: О 05:55 пожежу в учбово-тренувальному корпусі (розміром 60х40 м) Запорізької АЕС у м. Енергодар локалізовано на площі 2 тис. м. кв. Попередньо жертв та постраждалих немає.

О 06:20 пожежу ліквідовано.

ОНОВЛЕНО: У Держатомрегулювання повідомили, що станом на 06:00 годину 4 березня енергоблоки ЗАЕС зберігають цілісність, наявні ушкодження оббудови реакторного відділення енергоблока № 1, які не впливають на безпеку енергоблока. Системи та елементи, важливі для безпеки АЕС, знаходяться в працездатному стані. Змін радіаційного стану на поточний час не зафіксовано.

Стан енергоблоків:
▪️Енергоблок № 1: планово-попереджувальний ремонт.
▪️Енергоблоки №№ 2, 3: відключені від мережі та переведено в безпечний стан.
▪️Енергоблок № 4: у роботі, електрична потужність 690 МВт.
▪️Енергоблоки № 5, 6: переведені в безпечний стан.

___

Нагадаємо, що раніше, 24 лютого, війська РФ захопили Чорнобильську АЕС. Україна це назвала ядерним тероризмом та попросила 3 березня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) невідкладно звернутися до НАТО з вимогою закрити доступ до повітряного простору над її ядерними об’єктами та активізувати дії задля недопущення актів ядерного тероризму, яким і є факт захоплення військами Російської Федерації Чорнобильської АЕС та зони відчуження.

Відео – Запорізька АЕС

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.