В Україні – кібератака на низку сайтів, зокрема банків та міністерства

18:59
Автор: Олеся Яненко
Become a Patron!

В Україні сьогодні, 15 лютого, відбулась атака на низку сайтів в Україні. Наразі відомо про декілька банків, сайт Міністерства оборони та ЗСУ.

Про це пише “Української правди” з посиланням на свої джерела в уряді та у правоохоронних органах.

Наразі достеменно відомо про атаку на банки “Приватбанк” та “Ощадбанк”, а також на Міноборони. Зазначається, що відбувається потужна ДДОС-атака. (DDoS attack – напад на комп’ютерну систему з наміром зробити комп’ютерні ресурси недоступними користувачам, для яких комп’ютерна система була призначена, – Вікіпедія).

У правоохоронних органах “УП” уточнили, що кібератака є дуже потужною – вона почалася о 15:00.

Користувачі тим часом повідомляють, що у декого не працює інтернет-банкінг, інші – можуть авторизуватися, проте не можуть проводити операції.

Як повідомляє державний Центр стратегічних комунікацій, кібератака також стосується сайту Збройних сил України. Щодо “ПриватБанку”, то кібератака стосується виключно додатку “Приват24”, натомість жодної загрози для коштів вкладників немає. Решта фінансових операцій виконуються у нормальному режимі.

 

Як пише “Приватбанк” на своїй фейсбук-сторінці у коментарях, “зараз спостерігається нестабільна робота каналів зв’язку, через що виникають деякі затримки в роботі сервісів банку”.


Станом на 18:40 головні сторінки сайтів Міноборони, ЗСУ та “Ощадбанку” не вантажаться, сайт “Приватбанку” працює.

Як ідеться на фейсбук-сторінці Міноборони, офіційний веб-портал Міністерства оборони України зазнав, ймовірно, DDoS-атак, коли фіксувалася надмірна кількість звернень на секунду. Наразі проводяться планові технічні роботи. Офіційна комунікація буде забезпечуватися через сторінки Міноборони в фейсбуці та твітері, а також на сайтах АрміяInform  та Армія FM.

Нагадаємо, цьогоріч у ніч на 14 січня в Україні відбувалася велика кібератака на органи державної влади. Як повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, вона була спланована і проведена спецслужбами держави-агресора. Також зазначається, що атака не була спрямована на шифрування даних для подальшого продажу, а саме на знищення цих даних.

ОНОВЛЕНО (20:45): Як згодом повідомили на Урядовому порталі, станом на 19:30 роботу банківських вебресурсів відновлено. “Робоча група з фахівців основних суб’єктів національної системи кібербезпеки вживає всіх необхідних заходів для протидії та локалізації кібератаки”, – ідеться у повідомлені.

У повідомленні також підтвердили, що збій відбувся саме через “потужну DDOS-атаку“.

Станом на 20:45 сайти ЗСУ та Міноборони досі не працюють.

Ілюстративне фото – Слово і Діло