З нагоди цвітіння сакури в центрі Вінниці влаштували «Чаювання під сакурами». Вінничани мали змогу спробувати суші, дізнатись більше про японську чайну церемонію та навчитись основам каліграфії.
2017-й проголошено Роком Японії в Україні й, так як сакури зацвіли, було вирішено провести невеличкий фестиваль японської культури «Чаювання під сакурами». Організаторами виступила громадська організація «Вінницька Європейська стратегія». Місцем проведення обрали Майдан Незалежності. Зі слів Вероніки Бабич, керівника проектів у «ВЄС», хоча на проспекті Космонавтів сакур набагато більше, місця там дуже мало.
Фестиваль маленький, але представив кілька локацій. Всі охочі могли подивитись на процес приготування суші, дізнатись більше про традиційну чайну церемонію, навчитись робити орігамі та японських, паперових ляльок і спробувати себе в японській каліграфії та живописі.
Найбільший інтерес викликав процес приготування суші.
Суші це справжня наука. Щоб навчитися основам потрібно десь півроку, – зазначає Влад, професійний кухар. – Ми завжди використовуємо якісні, імпортні продукти та ставимось до процесу з усією відповідальністю.
Влад займається приготуванням суші більше чотирьох років. Вважає, що й за ціле життя всім тонкощам вивчитись неможливо.
В той же час, навчитися робити орігамі та паперових ляльок досить легко. І те, й інше можна зробити за кілька хвилин.
Я нещодавно повернулась із Японії, провела там трохи більше місяця. Це неймовірна культура з величезною кількістю традицій. Добре, що вінничани мають зможу дізнатися про це все більше, – каже Світлана Ярова, депутатка міської ради.
Світлана проводила майстер клас із виготовлення орігамі.
Обідня чайна церемонія досить поширена в Японії, там вона проходить в три етапи. Позаяк європейці не звикли до специфічного смаку японського чаю, то вінничани побачили тільки третій етап: власне, швидке заварювання та дегустація чаю. Зі слів майстрині, що частувала всіх запашним напоєм, повноцінна церемонія зайняла б дуже багато часу.
Рік Японії в Україні та у Вінниці, зокрема, сприятиме не тільки розширенню знань про японську культуру, а й популяризації міста для туристів. Близько 240 сакур по всьому місту через кілька років дадуть змогу проводити великі фестивалі. Організатори цьогорічного «Чаювання» сподіваються в майбутньому позмагатися з Ужгородом за звання міста сакур.
Фото Андрія Завертаний
Дякуємо!
Тепер редактори знають.