У 14 працівників дитячих їдалень на Вінниччині виявили золотистий стафілокок. Їх відсторонили від роботи на час проходження лікування.
В обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України повідомили, що з 11 по 15 жовтня обстежили 118 працівників харчоблоку у 34 закладах області (25 дитячих дошкільних закладів, 2 інтернатних закладах і 7 школах). У результаті таких позачергових (раптових) лабораторних обстежень золотистий стафілокок виявили у 14 осіб.
– Працівники, у яких виявлено наявність бактерії, відсторонені від роботи на час проходження лікування. Лабораторні обстеження працівників харчоблоків закладів Вінницької області тривають, сьогодні працює ще дві бригади, – йдеться у повідомленні.
Зазначається, що позачергові рейдові перевірки працівників харчоблоків на носійство патогенного стафілокока проводять на виконання Постанови головного державного санітарного лікаря України від 7 жовтня 2021 року №15. Це постанова “Щодо організації проведення позачергових обстежень працівників харчоблоків закладів освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дитячих будинках інтернатах у зв’язку погіршення епідемічної ситуації”.
Раніше у Міністерстві охорони здоров’я повідомляли, що рішення відновити практику візитів для раптового обстеження працівників на золотистий стафілокок ухвалили на нараді у Президента України щодо ситуації навколо факту масового отруєння 92 дітей у Хмельницькому навчально-виховному об’єднанні №1 “Школа-дитячий садок”. Детальніше про це – ТУТ.
Стафілокок золотистий – куляста грам-позитивна бактерія роду Стафілокок. Є збудником багатьох захворювань. Очолює список бактерій, які найчастіше спричинюють внутрішньолікарняні інфекції. Приблизно 25-40% населення є постійними носіями цієї бактерії, яка може зберігатися на шкірі та слизових оболонках верхніх дихальних шляхів. Від часу відкриття пеніциліну та активного його застосування проти стафілококів, бактерія мутувала і наразі більшість штамів стійкі до цього антибіотика (джерело – uk.wikipedia.org).
_
За частотою випадків саме стафілококове отруєння посідає перше місце серед харчових отруєнь. Причина його виникнення – потрапляння в організм ентеротоксину, що виділяється Staphylococcus aureus (Золотистий стафілокок). Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока – отруєння настає у 90%, що вживали заражену їжу (джерело – dpsscn.gov.ua).
Фото – cgz.vn.ua
Ілюстративне фото – vz.kiev.ua
Дякуємо!
Тепер редактори знають.