Вільні приміщення вінницького пологового облаштують для лікування хворих на коронавірус

13:08
Автор: Катерина Дядюк
Become a Patron!

Вінницька міська рада ухвалили рішення задіяти частину першого пологового будинку для лікування пацієнтів з коронавірусом.  Туди підведуть кисневу магістраль і розгорнуть 110 ліжок. Водночас жіночу консультацію з окремим входом розмістять у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №3.

Про це стало відомо сьогодні, 9 жовтня, на позачерговому засіданні сесії міської ради. Олександр Шиш, директор Департаменту охорони здоров’я, наголосив, що майбутні мами можуть не переживати: пологовий будинок не зачинять, а додаткові ліжка для хворих на COVID-19 пацієнток розмістять на поверхах, які зараз не задіяні.

Ми зараз в помаранчевій зоні, і планова госпіталізація на планове лікування зараз припинена. Тобто там сьогодні працює пологове відділення. Це третій поверх. Ми починаємо на вільних приміщеннях першого, четвертого і частини другого поверху, які зараз пустують, прокладати кисневу магістраль і облаштовувати кисневі точки, – пояснив Олександр Шиш.

Також, з його слів, оскільки необхідно буде розділити маршрути пацієнтів, то жіночу консультацію розмістять у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №3, забезпечивши окремий вхід.

– У Вінниці є три заклади, які надають пологову допоміжну допомогу. Це перший пологовий, другий пологовий і акушерська частина Центру матері та дитини.  Хочу наголосити, що з 5 жовтня акушерське відділення Центральної районної лікарні Вінницького району припинило прийом вагітних і породіль з COVID-19 (у зв’язку з тим, що вони перепрофілювали акушерське відділення на дорослий інфекційний стаціонар). […] По суті це був один “ковідний” пологовий будинок  на всю область, – зазначив Олександр Шиш.

У гінекології пологового будинку №2, яка є окремо стоячою будівлею, працювали так само для Вінниці, Вінницького і найближчих районів по гінекологічній патології ковід і підозри на ковід. Зараз постало питання, що наявного ліжкового фонду для госпіталізації вінничан, які потерпають від ковіду, в місті Вінниця недостатньо. […] Перша лікарня 232 ліжка (232 пацієнти), третя лікарня 60 ліжок (59 пацієнтів). На сьогоднішній ранок в нас є одне вільне місце. […]

Область, обласний департамент, розуміючи цей стан, на п’ятницю і на суботу змінив маршрут на найближчі райони. […] Вагітних з “ковідом” куди ми будемо везти? “Районка” вже не бере. Тому доцільно перший пологовий будинок дооснастити, доукомплектувати, забезпечити кисневою магістраллю,  набрати  команди і ввійти в пакет НСЗУ по ковіду (до того пакету, що в нього є), – пояснив Олександр Шиш.

Нагадаємо, що сьогодні на сесії міська рада проголосувала за те, щоб у Вінниці додатково розгорнути 180 ліжок для хворих на COVID-19 і підвести до них кисень. Директор департаменту охорони здоров’я зауважив, що якщо і цих місць буде недостатньо, план розгортання ліжок у медзакладах для хворих на коронавірус будуть використовувати надалі.

Я вважаю недоцільним госпіталізовувати пацієнтів на стадіони і в актові зали до тих пір, поки в нас є незадіяні ліжка в місті, наголосив Олександр Шиш. 

Як стало відомо на сесії, профільний парламентський комітет запропонував Вінниці на майбутнє розгортати ліжка для хворих на коронавірус на стадіонах, у спортивних та актових залах.

Ілюстративне фото – vinbazar.com

Читайте також: У Вінниці додатково розгорнуть 180 ліжок для хворих на COVID-19 і підведуть до них кисень

Читайте також: По 15 тисяч “зверху”: міськрада Вінниці проголосувала за додаткові надбавки для медиків, які працюють з хворими на коронавірус

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.