121 день допомоги: «СтопВірус» призупиняє роботу, але готується до осені

16:14
Автор: Катерина Дядюк
Become a Patron!

Представники ініціативи “СтопВірус” передали допомогу до медичних закладів міста та області на понад 4 мільйони гривень. Майже з початку пандемії коронавірусу волонтери стояли на передовій у боротьбі з хворобою 121 день.

Представники фонду “СтопВірус” повідомили, що протягом цього часу вони майже щодня відвідували медичні заклади, до яких передавали індивідуальні засоби захисту, постільну білизну, оприскувачі, дезінфектори, медикаменти, тест-системи та ІФА-аналізатори. Загалом, за 121 день своєї роботи вони зібрали 243 акти-прийому передачі.

Діяльність фонду була спрямована на захист персоналу. Ми всі відчували нестачу масок, костюмів, щитків, а їхня вартість на ринку була просто надзвичайна. Також діяльність була спрямована і на забезпечення діагностики, адже щоб лікувати хворобу її перш за все потрібно діагностувати, – зазначила Світлана Стефанкова, заступниця директора департаменту охорони здоров’я ВМР.

Станом на 17 липня волонтери передали у медичні заклади міста та області допомогу на 4 мільйони 138 тисяч 794 гривні, а всього на рахунок фонду надійшло 4 мільйони 270 тисяч 794 гривні.

Повідомляється, що до боротьби з COVID-19 активно долучилися працівники бізнесу та прості вінничани. Щодня на рахунки спецфонду надходили кошти, а уже представники “Подільської громади” купували все необхідне та везли в той чи інший медичний заклад.

– Ми дякуємо усім, хто долучився до збору коштів – хто скидав п’ять гривень, хто 10, 100 і більше. Це наша спільна робота, а для нас – це один із найяскравіших проектів в Україні, який дав можливість в кризовий момент підтримати медичні установи і допомогти рятувати людські життя, – зазначив Андрій Дручинський, голова наглядової ради Благодійного фонду “Подільська громада”.

Нагадаємо, що спецфонд для збору коштів на боротьбу з коронавірусом “СтопВірус” у Вінниці діяв на основі Фонду громади “Подільська громада”. Його створили за ініціативи Володимира Гройсмана, яку підтримав міський голова Сергій Моргунов. Відомо, що дія “СтопВірусу” поширилася й на інші міста: зокрема фонд як філія працював у Чернівцях.

Наразі діяльність фонду “СтопВірус” призупинена. Однак повідомляється, що за потреби восени вони знову долучаться до допомоги медичним закладам міста та області.

Підбиваючи підсумки роботи Лариса Мороз, завідувачка кафедри інфекційних хвороб ВНМУ ім. М.Пирогова та голова Наглядової ради спецфонду “СтопВірус”, зазначила, що Фонд працював дуже прозоро, а всі питання стосовно закупівлі будь-якого обладнання чи медикаментів вирішувалися.

На перших порах нам було важко визначити потреби, ми не могли визначити, які засоби індивідуального захисту кращі. Зараз ми маємо досвід, і останні рази беремо те, що показало найбільшу ефективність,  –  сказала Лариса Мороз.

Також вона додала, що фонд “СтопВірус”, мабуть, перший в Україні відгукнувся на пропозицію закупівлі імуноглобулінів для ІФА-тестування.

На осінь медики прогнозують другу хвилю захворювання на COVID-19, і секретар міської ради Павло Яблонський запевнив, що медичні заклади вже до неї готуються. Медики уже мають досвід боротьби з хворобою, а медичні заклади, завдяки антикризовій програмі “Вінничани важливі”, отримали кошти та створюють тримісячний запас засобів індивідуального захисту та медикаментів.

Хочу подякувати усім вінничанам, підприємцям, які долучились до роботи. Хочу сказати, що ми вже дійсно готові до другої хвилі, сказав Павло Яблонський. – За ініціативи міського голови Сергія Моргунова було створено антикризову програму “Вінничани важливі”. Це програма підтримати вінничан, які цього найбільш потребують, бізнес (адже багато підприємців під час карантину не працювали), а також буде створено тримісячний запас у медичних закладах для боротьби з коронавірусом. Так, ця програма не вирішує ситуацію на 100%, але вона однозначно допомагає протистояти епідемії.

Фото надані організаторами

Читайте також: За кошти спецфонду “СтопВірус” у Вінниці придбають апарат для точної діагностики коронавірусу

Читайте також: Захисні костюми, щитки і обприскувачі: медикам Вінниччини направили чергову допомогу від фонду “СтопВірус”. ФОТО

Читайте також: Спецфонд “СтопВірус” зібрав понад три мільйони на допомогу медикам у боротьбі з коронавірусом

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.