Скальський заявив про знайдене рішення в питанні підключення заводу Head до електромереж у Вінниці

12:13
Автор: admin
Become a Patron!

Владислав Скальський заявив про знайдене “регіональне рішення”, яке дозволить вирішити проблему з підключенням до електромереж великих підприємств, які мають намір інвестувати в економіку регіону.

Про це голова ОДА повідомив під час свого публічного звіту на засіданні колегії ОДА, який відбувся сьогодні, 19 лютого у приміщенні облдержадміністрації. Йшлося про резонансну ситуацію, яка виникла навколо питання підключення до електромереж майбутнього заводу Head на території Вінницького індустріального парку.

– Позавчора (17 лютого – ред.) ми провели спільну зустріч за участі радника премєр-міністра, представника міста Вінниці та представника компанії Head. На цій зустрічі піднімалося питання, як вирішити головну проблему – приєднання до електромереж, – повідомив Скальський.

Зі слів голови ОДА, наразі є три рівні вирішення проблеми. Зокрема з урядом працюють над створенням законодавчих умов залучення іноземних інвестицій: в цьому напрямку готуються відповідні законопроекти під контролем премєр-міністра.

Також Скальський повідомив, що вже є “регіональне рішення”, яке дозволить вирішити цю потребу, а крім того місто Вінниця запланувала інфраструктурну можливість безпосереднього приєднання до електромереж. Щоправда, подробиці такого “регіонального рішення” та “інфраструктурної можливості” під час звіту голова ОДА не уточнював.

Водночас Владислав Скальський заявив, що “представник Head поїхав з Вінниці з упевненістю, що проект буде реалізований. Ми маємо зробити так, щоб інвестори себе  у нас почували не гірше, ніж в Європі”.

Нагадаємо, що за підключення до мереж електропостачання у Вінниці, ПАТ “Вінницяобленерго” вимагає від майбутнього заводу Head сплатити 1,6 мільйонів євро.

Про це  5 листопада на своїй фейсбук-сторінці повідомив президент UBC Group Ігор Гуменний.

Нагадаємо, що підприємство UBC Group вже працює у вінницькому Індустріальному парку, де створено кластер холодильного обладнання. Саме поруч із заводом UBC невдовзі має бути збудований найбільший у світі завод з виробництва зимового спортивного спорядження від Head. Символічний перший камінь на місці нового заводу заклали у вересні за участі представників компанії Head. 

Раніше повідомлялося, що розробкою проекту майбутнього заводу Head займатиметься спільно з UBC Group.

Як повідомив Ігор Гуменний, ПАТ “Вінницяобленерго” вимагає у компанії сплату 1,6 мільйонів євро лише за підключення до мереж. За тим підприємству доведеться сплачувати ще й “найвищий тариф у Східній Європі”, – наголошує Гуменний.

 

За словами Гуменного, якби така вартість підключення була оголошена раніше, компанія не перенесла б виробництво в Україну. Нижче – повний текст допису Ігоря Гуменного:

“Чи прийдуть інвестиції в Україну. Або чому головні інвестори в Україну – гастарбайтери.

Де в Європі потрібно заплатити монополісту € 1.6 млн. за підключення до мереж, аби потім платити найвищий у Східній Європі тариф?

Проблеми для промислових інвесторів-починаються з монополії на доступ до інфраструктури. Наш приклад – Австрійська компанія Head: вхід в Україну і перенесення в Україну виробничих потужностей з Австрії, Словаччини, Чехії, Естонії та Німеччини. Прослухав виступ Прем’єр-міністра на ICTV і дискусію по енергоринку. Все сказано правильно і вірно, майже все, що я хотів почути. Всі проблеми ідентифіковані. Але не озвучено головного: джерела зростання в 7% економіки в рік.

В Україні, на мій погляд, ними можуть бути тільки інвестиції в промисловість, інфраструктуру і експорт. Перша проблема – доступ потенційних інвесторів до енергетичної інфраструктури. UBC Group веде спільний проект Head .. Коли вони підписували меморандум, ще з «попередньою» владою, їм задекларували вартість підключення 300 гривень за кВт. Зараз оголосили – 3 972 грн. за кВт. Їм потрібно мінімум 10 МВт. Це близько € 1.6 млн. !!!!!!!

Це потрібно заплатити, щоб тебе підключили і ти потім купував електроенергію! Австрійці перепитали, коли почули цифру: «це за що?». Вручну на листочку перераховували вартість кВт, перемножили на мегаватт, перепитували чи немає тут помилки. Якби їм оголосили ціну під час підписання меморандуму або до покупки землі їх би тут не було. Але і це ще не все!

1. Підключення “голе” у Вінниці – вартість за 1 кВт 3970 грн – 140 Євро (В інших областях вартість 1 кВт вище в рази, Полтава- 8000 гр). (Для порівняння у Латвії, в Ризі – 75-80 Євро. І це все далі тобі підводять дроти до рубильника.)

Потім, виявляється, що лімітів в цьому місці немає, потрібно тягнути і включають коефіцієнт 1.25. Прорахунок / вартість траси, узгодження технічної документації.

Вінниця/Україна – послуга під “ключ”. Але і це ще не все. Далі ліміти!

В Україні дешевше по-старому шукати проектантів на трасу, узгоджувати окремо, сплативши при цьому вартість узгодження тех. документації та після цього шукати підрядника на самі роботи і підводити мережі самостійно.

2. Вартість самого кВт у Вінниці 3,35 грн – 0,12 Євро. Уже дорожче, ніж в Латвії: вартість кВт в Ризі 0,112 Євро. Питання тільки підключення до електроенергії. Тільки можливість купувати. Ще не будувати і погоджувати проект …..

Для розуміння, в економічних зонах Східної Європи, Росії, Казахстану або Білорусі підключення до електромереж –  або нуль або в 2-3 рази дешевше. Далі газ. Але це тема іншого допису”.

Читайте також: “Вони тримають місто в заручниках”: у Вінниці активісти пікетували Обленерго через відключення електрики Водоканалу. ФОТО, ВІДЕО

Читайте також: В будівництво заводу HEAD у Вінниці інвестують 80 мільйонів євро

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.