-
29 Червня/ 17:26Новини
Публікація29.06.1917:26
Корейські «суші» та кабанчик на вогні: у Вінниці триває фестиваль імені Тараса Сича. ФОТОРЕПОРТАЖ
Сьогодні, 29 червня, у Вінниці розпочався Фестиваль польової кухні, що присвячений пам’яті загиблого на війні вінничанина Тараса Сича.
Просто неба на Фонтанній площі у центральному міському парку розгорнуто близько 30 локацій з їжею та напоями, а також представлено військову техніку та інформаційні пункти “надзвичайників” і поліціянтів, організовано майстер-класи, музичну програму.
Фестиваль щороку має благодійну складову. Цьогоріч, щоб скуштувати ту чи іншу страву, потрібно придбати у волонтерів, які працюють на території фестивалю, тарілку з фірмовою наліпкою. Її вартість – 50 гривень. Ця тарілка буде своєрідним “пропуском” до будь-якої ятки з їжею за принципом “бери, скільки хочеш”. Водночас, за таку тарілку можна заплатити й більше або ж просто зробити внесок до спеціально встановлених для цього скриньок.
Зібрані в рамках фестивалю кошти будуть передані на потреби бійців у зоні ООС. Як розповів Vежі голова наглядової ради Благодійного фонду “Подільська громада” (організатор фестивалю) Андрій Дручинський, цього разу планується придбання медичних рюкзаків (кожен вартує від 15 до 25 тисяч гривень) для надання першої медичної допомоги бійцям, які боронять наші території безпосередньо на лінії зіткнення.
За словами Андрія Дручинського, минулого разу під час такого фестивалю вдалося зібрати 25 тисяч гривень, цьогоріч організатори сподіваються “напригощати” на близько 40 тисяч гривень, щоб мати можливість придбати якомога більше медичних рюкзаків для підрозділів, які працюють в найбільш небезпечних умовах.
Цього разу на фестивалі можна посмакувати смаженим на вогні кабанчиком, приготованими у польових кухнях борщем, юшкою з риби, різноманітними кашами, пловом, кулішем та ще цілою низкою страв.
Також на території фестивалю пригощають шашликом, овочами на грилі, смаженою рибою та пиріжками (пиріжки коштують по 5 гривень). До слова, останні виготовляють у Вінницькому Центрі профтехосвіти, майстрині якого постійно готують смачні страви для бійців на передовій. Востаннє було передано близько двох тисяч вареників з картоплею.
Гостей заходу пригощають і самі бійці. Зокрема військова частина 3028 (дислокується в Калинівці) у польовій кухні приготувала гречану кашу з тушкованим м’ясом. Помічник начальника продовольчої служби, капітан Максим Менський розповів, що приготованого має вистачити на 100-150 осіб. “Каша дуже смачна, приготована саме за армійським рецептом – просто, швидко та смачно” – говорить військовослужбовець.
Та окрім їжі, бійці демонструють свою техніку. Наприклад, військова частина 3008 (дислокується у Вінниці) дозволяє всім охочим фотографуватися не тільки поруч, а й всередині легендарної “Варти” – бронемашини, що виконує бойові завдання в зоні бойових дій (перевозить особовий склад) та виглядає доволі потужно (важить “Варта” 17,5 тонн). Інша машина – не менш відомий “Кугуар”.
Також окремо облаштовано зони, де свої спецзасоби демонструють аварійно-рятувальний загін ГУ ДСНС Вінниччини та поліцейські. На окремій, “смачній” локації – пригощають борщем, юшкою з риби та салом з хлібом. А ось 131-й окремий розвідувальний батальйон демонструє машину для евакуації поранених, безпілотник та медичний рюкзак – те, що здатне врятувати життя.
Також долучились до фестивалю різноманітні невійськові організації. Наприклад, центр реабілітації “Гармонія” (який нещодавно перейменували на честь Раїси Панасюк) пригощає варениками, а ось “Кіно Поділля” – готує борщ, “козацьку кашу” та куліш.
Вперше на фестивалі готують азіатські страви. “Клуб любителів азіатської культури” пропонує “кимпап” – корейський аналог японських суші, а ще – спрінг-роли та онігірі з тунцем.
Відомий кухар та учасник кулінарного шоу Ігор Місевич також долучився до фестивалю – він готує смажену рибку.
Та окрім їжі, на фестивалі є локації з літературою на військову тематику та майстер-класами (безкоштовні). Зокрема можна навчитися прикрашати речі у техніці декупаж, коли готовий малюнок переноситься на ту чи іншу поверхню. Сьогодні такою поверхнею є справжні гільзи, привезені з передової. Інший майстер-клас можуть відвідати ті, хто хоче навчитися збирати та розбирати зброю.
В цей же час, допоки все готується та смакується, на сцені біля фонтану тривають музичні виступи. Зокрема відкрив фестиваль естрадно-духовий оркестр “надзвичайників”, а продовжать музичну програму виступи різноманітних творчих колективів.
Також є “окремі” музиканти на окремих локаціях. Наприклад, біля “Кіно Поділля”.
Фестиваль триватиме сьогодні до 19:00 на Фонтанній площі в центральному міському парку. Девіз фестивалю цього разу – “Пам’ятаємо всіх, молимось за кожного”. Організатори: виконавчий комітет Вінницької міської ради, співорганізатор – фонд “Подільська громада”. Вхід – вільний.
Нагадаємо, Фестиваль присвячений пам’яті Тараса Сича, який 2014 року пішов добровольцем у зону АТО. Він народився 30 березня 1966 року у Вінниці. Був учасником Революції Гідності на київському Майдан, а згодом пішов на передову. Позаяк чоловік був ідейним пацифістом, до рук зброї не брав, натомість служив кухарем у батальйоні «Київська Русь». Загинув 13 лютого 2015 року під мінометним вогнем у «Дебальцевському котлі». Похований на Алеї Слави вінницького міського кладовища. У Тараса Сича залишились донька та онука.
Фото Ольги Мірошниченко
Читайте також:
146 боєзіткнень та мінус 970 окупантів: зведення Генштабу та дані щодо втрат ворога за добу
Дякуємо!
Тепер редактори знають.