Вже традиційно для Вінниці, 29 червня відбудеться щорічний фестиваль польової кухні, присвячений пам’яті вінничанина Тараса Сича. Як завжди, на фестивалі будуть варити страви просто неба, а також збирати кошти для бійців у зоні ООС. Смаженим кабанчиком на вогні, борщем, ухою та кашею цьогоріч пригощатимуть на фонтанній площі у центральному міському парку Вінниці.
Подія присвячена пам’яті Тараса Сича, який 2014 року пішов добровольцем у зону АТО, де служив польовим кухарем та санітаром, але врешті загинув під Дебальцево.
Як розповів в ефірі радіо “Місто над Бугом” Євген Майданик, директор міського палацу мистецтв та один з організаторів фестивалю, на заході вже традиційно зберуться ті, хто хочуть допомогти бійцям в зоні ООС. За словами організаторів, збережеться основна частина програми заходу, але цьогоріч “напів’ювілений” п’ятий фестиваль польової кухні змінить свою локацію і буде відбуватися на фонтанній площі центрального парку культури і відпочинку імені Горького. Також, замість квитка, відтепер відвідувачі куплятимуть тарілку з фірмовою емблемою фестивалю, з якою можна ходити та “брати стільки страв, скільки зможеш з’їсти”. Планується, що цьогоріч, така тарілка буде коштувати 50 гривень.
— У нас буде як мінімум шість польових кухонь: страви на відкритому вогні будуть готувати військові, поліція, служба міністерства з надзвичайних ситуацій, а також організація воїнів-афганців, ГО “Паросток”, ГО “Мольфар” та багато інших громадських організацій.
Відомий кухар та учасник відомого кулінарного шоу Ігор Місевич вже втретє приїде на польову кухню до Вінниці, і за словами пана Євгена, кулінар сам подзвонив та “забронював” свою участь у цьому фестивалі. Організатори привідкрили польове “меню” і пообіцяли десятки кілограм м’яса, а також борщ, уху, польовий суп, каші, кулеші. Кажуть, що асортимент страв такий же, як у бійців на війні. Намагатимуться тільки додати певної “родзинки”, зокрема обіцяють приготувати смаженого на вогні кабана.
Музичну частину забезпечить оркестр національної гвардії та оркестр міністерства з надзвичайних ситуацій, ансамбль афганців, а також виконавці творчої майстерні “Зоряна мрія”. Крім цього, буде виставка військової та піротехнічної техніки, куди “діти зможуть залазити і гратися”. Також обіцяють військову літературу та медичні майстер-класи.
Організатори ще думають, куди витрачатимуть зібрані на фестивалі кошти. Припускають покупку декількох великих медичних сумок. В будь-якому випадку, це буде допомога вінницьким військовим частинам, які служать у зоні ООС.
— Це нагадування про те, що війна не закінчилась. За п’ять років ми вже не дуже звертаємо увагу на це. Ми хочемо ще раз нагадати, що війна існує і наші бійці, на жаль, гинуть. Нам потрібно долучатися до таких подій хоча б у такий спосіб.
П’ятий фестиваль польової кухні присвячений Тарасу Сичу розпочнеться о 14:00, 29 червня на фонтанній площі центрального міського парку. Організатори п’ятого фестивалю польової кухні — виконавчий комітет Вінницької міської ради, співорганізатор — фонд “Подільська громада”. Вхід на територію фестивалю вільний. Замість квитка, відвідувачі куплятимуть тарілку з фірмовою емблемою фестивалю, з нею можна обирати будь-яку страву з асортименту. Планується, що цьогоріч, така тарілка буде коштувати 50 гривень.
Нагадаємо, Фестиваль польової кухні присвячений пам’яті вінничанина Тараса Сича. Він народився 30 березня 1966 року у Вінниці. Був учасником Революції Гідності на київському Майдан, а згодом пішов на передову. Позаяк чоловік був ідейним пацифістом, до рук зброї не брав, натомість служив кухарем у батальйоні «Київська Русь». Загинув 13 лютого 2015 року під мінометним вогнем у «Дебальцевському котлі». Похований на Алеї Слави вінницького міського кладовища. У Тараса Сича залишились донька та онука.
Як відбувався фестиваль польової кухні минулого року, можна переглянути у нашому фоторепортажі за цим посиланням.
Фото Ольги Мірошниченко
Дякуємо!
Тепер редактори знають.