Публікації за датами

  • 03 Травня/ 15:01

    Vinnytsia

    Публікація03.05.1915:01

    Автор:Катерина Дядюк

    Ослина мрія: на Вінничині виготовляють “найдорожчий у світі сир”. ВІДЕО

Взимку знімальна група “Радіо Свобода” і “Настоящее время” завітали на ослину ферму, розташовану в селі Заболотне, що у Крижопільському районі. І в сюжеті, який опублікували на днях, повідомили, що подібна ферма – єдина на всю Україну.

Ослина ферма, про яку йдеться, діє при Вищому професійному училищі №31 імені Данила Заболотного, і на той час налічувала 52 тварини.

У сюжеті повідомили, що ослиних ферм з дійними ослицями в усьому світі дуже мало, відтак ціна за літр їхнього молока становить у Європі понад 50 євро, а за кілограм сиру – 1750 євро. Саме тому його називають найдорожчим у світі.

Відповідальна за доїння Оксана Савчук розповіла журналістам, що на фермі в Заболотному є 17 дорослих ослиць, які дають молоко, але дояться з них тільки три. З її слів, як з коровою (прив’язати за ногу і подоїти) не вийде, адже ослиці “брикаються так, що прив’язати їх неможливо”. Але молоко, зі слів пані Оксани дуже корисне і смачне: солодке, нежирне і без запаху.

Від себе ведуча програми “#ВУКРАЇНІ” Антоніна Маровді, якій дали скуштувати склянку свіжого молока, додала, що воно дуже специфічне на смак (“навіть молоко це молоко не нагадує”) і схоже на кокосове.

Щодо виробництва сиру з ослиного молока, то цим займається технолог Тетяна Суходольська. І робить це за 40 кілометрів від училища – в спеціальному центрі, де навчають єгерів.

Пані Тетяна розповіла, що правильно готувати сир навчилася не одразу: їй знадобилося чотири роки практики. Щоправда, як саме виготовляє дороговартісний продукт, журналістам не показала, позаяк “всі її тварини скоро мають привести потомство”. Натомість люб’язно продемонструвала, як готує сир із козячого молока, адже ці тварини також є на їхній фермі.

Спершу у великій посудині Тетяна нагріває до потрібної температури 10-11 літрів козячого молока, потім додає живий фермент і гріє все ще півгодини, щоб сир відділився від сироватки. Далі вона його проціджує, надає округлої форми за допомогою спеціальних посудин, і відправляє виріб на посол (сир має постояти там добу).

Все це започаткував директор училища Василь Романцов, привізши колись із Туреччини п’ять перших ослів: чотири дівчинки і хлопчика. Він запевняє, що це молоко зцілює практично від усіх хвороб.

Василь Никифорович не лише пригостив журналістів ексклюзивним твердим сиром з ослиного молока, який має різні відтінки забарвлення (світлий – з ранішнього молока, темний – з вечірнього), а й продемонстрував ексклюзивне 100% мило.

Зі слів директора, такого товару точно немає ніде у світі, адже “щоб зробити такий шматочок мила, треба випарувати 30 літрів дорогоцінного ослиного молока, а такої розкоші ніхто у світі собі дозволити не може”.

– Поки ми не маємо ні сертифіката, ні ліцензії. Все це робиться для навчальних цілей. Як буде у нас 50 ослиць дійних, тоді можна задумавати промислове виробництво, – зазначив Василь Романцов.

Фото – скріншоти з відео

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

author avatar
Катерина Дядюк
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть
Ctrl+Enter

Дякуємо!

Тепер редактори знають.