Публікації за датами

  • 12 Березня/ 15:27

    Vinnytsia

    Публікація12.03.1915:27

    Автор:Катерина Дядюк

    На Вінниччині фермер із французькими генетиками виводить нову породу корів. ВІДЕО

На Вінниччині, у селі Мухівці Немирівського району, працює натуральна молочна ферма зі своїми корівниками, полями для вирощування кормів та переробним міні-заводом молочної продукції. Її директор, Сергій Довгий, з допомогою французьких генетиків, виводить там нову породу корів.

Про це він розповів команді «Ля село» – програми, створеної для популяризації фермерства в Україні, і для того, щоб показати молоді – життя у селі можливе.

– Все починалося просто, з п’яти корівок привезених з нашого Криму в 2009 році. Після цього ми почали розвивати роботу, як з французами, по генетиці, так і питання переробки продукції. Фактично з першого дня, ми отримали право на продаж сирого молока. Після цього в 2010 році ми завезли обладнання, рік отримували дозволи, і в лютому 2011 року здійснили першу поставку нашої продукції в київські магазини, – розповів Сергій Довгий, директор підприємства.

У сюжеті йдеться, що сьогодні на фермі утримують 80 корів за спеціальними технологіями: у корівниках завжди свіже повітря (не накопичується аміак), тварини мають постійний доступ до їжі та води, і що головне – вільно рухаються.

– Так як ми виробляємо сире молоко, дотримуємось монотонної годівлі круглий рік (силосом кукурудзяним, сіном люцерни та концентрованими кормами: пшеницею, ячменем та кукурудзою). Це дозволяє отримувати стабільну якість молока, стабільну жирність і так далі, – пояснив Сергій Довгий.

Також він зазначив, що на фермі вирощують корів породи чорно-рябий голштин та української червоно-рябої молочної. Саме з останньої вони намагаються вивести нову для України породу момбельярд, з вищим виходом білка в молоці.

Зі слів фермера, це дуже важливо при виготовлені сирів, адже зі свіжо отриманого молока на своїй фермі вони виготовляють сири, йогурти, кефір та іншу молочну продукцію, яку одразу ж фасують.

Українська червоно-ряба молочна порода створена методом складного відтворного схрещування симентальської (материнська основа) та голштинської (батьківська основа) порід. За окремими схемами схрещування залучали як поліпшувальні айрширську та монбельярдську породи. Затверджено породу в 1993 році. Структурні формування: центральний, південно-східний та прикарпатський внутрішньо породні типи, 6 заводських типів. Потенціал молочної продуктивності – 7-9 тисяч кілограмів молока за лактацію з вмістом жиру 3,7-4,0%  (джерело – iabg.org.ua).

Монбельярдська порода – порода великої рогатої худоби молочно-м’ясного напряму продуктивності. Виведена у Франції у 1883 році схрещуванням місцевої ельзаської (оберлан) худоби з швейцарськими сименталами. Поширена в сільській частині Франції на кордоні з Швейцарією. Одна з високопродуктивних французьких порід. Середньорічний надій становить понад 4000 кілограмів молока жирністю 3,64%. Молоко використовують головним чином для виготовлення сиру. Поряд з високою молочною продуктивністю худоба характеризується і добрими м’ясними якостями.

В СРСР, у тому числі в Україну, худобу монбельярдської породи завозили у 1972-1976 роках. Бугаїв використовували на станціях по племінній роботі і штучному осіменінню тварин для підвищення молочності худоби симентальської породи (джерело – uk.wikipedia.org).

Ілюстративне фото – bildix.mmcloud.se

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

author avatar
Катерина Дядюк

Дякуємо!

Тепер редактори знають.