-
09 Вересня/ 18:29Новини
Публікація09.09.1818:29
Вєрка-модістка, в’єтнамський кабачок і змія з тіста: у Вінниці влаштували свято врожаю. ФОТОРЕПОРТАЖ
До Вінниці на обжинки приїхали господарі та господині з усіх районів області. У центральному міському парку вони влаштували справжнє свято врожаю з калачами, вишитими рушниками, штрудлями та городиною.
Свято тривало на День міста з 14:00 до 18:30 вечора, і більшу частину часу – під дощем. Красиві вишиті сорочки працівниці відділів культури ховали під теплими кофтами і куртками, а запашну випічку – під пакетами і клейонкою. Попри це свято відбулося і надвечір всю цю красу вже можна було побачити.
З самого початку публіку розважили два народні духові “колективи без назви” з Мурованих Курилівців і Бабчинців. Чоловіки у вишитих сорочках, шароварах і солом’яних капелюхах грали весільні мелодії, сховавшись від дощу під накриттям. Вочевидь, не всі хотіли танцювати в таку погоду, і єдиним, хто на це не зважав, був вінничанин Іван Любар. 74-річний чоловік витанцьовував так, як ніхто, час від часу замовляючи музикантам польку чи іншу народну, а ті – таки їх виконували.
Іван Петрович розповів, що колись і сам грав на духових інструментах, а саме – на тенорі, тому на виставці йому найбільше сподобалася саме музика.
– Свято отлічне! Дай Бог кожен раз так, – зазначив чоловік.
Жінки й чоловіки, які вчора представляли врожай з усіх 27 районів Вінниччини, залюбки розповідали вінничанам, які підходили до їхніх локацій, про картини та глиняні експонати з фондів місцевих музеїв, про техніку вишивки рушників та сорочок, а також ділилися рецептами запашних пиріжків, зроблених власноруч.
– Плоди з наших ланів і садів, а також короваї, випечені з нового хліба, дідухи прекрасні, а також вироби народного мистецтва – це все для вас, дорогі вінничани, – сказала ведуча з головної сцени, що біля літнього театру.
Та найбільше увагу вінничан та гостей міста до своєї локації привертав чоловік, який голосно розповідав жартівливі вірші і представлявся “Вєркою-модісткою”. Як виявилося, це був начальник відділу культури і туризму Ямпільської райдержадміністрації Віктор Замишляєв.
– Ми привезли все, що в нас є на Ямпільщині – свою душу, а складається вона з меду, горілки, лози, вишивки, картин живопису і просто гарного настрою, – зазначив чоловік.
Мед з різнотрав’я та акації, до речі, він продавав по 15-27 гривень, що втричі дешевше, ніж на “Vinnytsia Food Fest”, який розташувався неподалік.
Та крім цього Віктор Замишляєв припрошував усіх скуштувати напої: “чистий виноградний сік, переброджений з цукром, який в народі називають вином” і “чистий білий цукор, перегнаний через дистилятор, що називається самогонкою”.
– Сьогодні ж субота, вихідний день – можна пробувати. Але пробують в основному наші місцеві, які приїхали з інших районів, – жартував чоловік.
Фото Ольги Мірошниченко
Дякуємо!
Тепер редактори знають.