Оновлено: 24 Вересня 2017, в 22:39
Перший у Вінниці фестиваль вуличної їжі обіцяє стати знаковою подією для Вінниці, а також саме тут розпочнуться дискусії щодо розвитку гастротуризму.
30 вересня та 1 жовтня з 10.00 до 22.00 Центральний парк Вінниці стане місцем, де можна буде спробувати страви щонайменше семи кухонь світу, послухати музику, взяти участь у гастродискусіях, придбати одяг та прикраси українських виробників, навчитися правильно робити та курити кальяни, а також просто гарно провести свої вихідні.
У вересні відбудеться перший Vinnytsia Food Weekend: прийом заявок на участь триває
Сьогодні, 22 вересня, в креативному просторі «Артинов» організатори та партнери розповіли деталі програми, поділилися думками щодо гастрокультури у Вінниці та пообіцяли сприятливі умови для розвитку малого те середнього бізнесу у Вінниці.
Засновник Vinnуtsіa Food Weekend Влад Сівак розповів, що на фестивалі можна буде спробувати українську, американську, італійську, іспанську, аргентинську, грузинську та польську кухню.
-
Тут насправді можна буде спробувати дійсно унікальні речі, позаяк більшість учасників з Києва. Всього ми очікуємо на 60 різних точок вуличної їжі. Це все не ресторатори, а саме точки вуличної їжі. Для нас головною вимогою, яку ми ставили перед учасниками — дійсно якісний продукт, – розповів Влад.
Більшість учасників подавали заявки на участь, але були і ті, хто приїдуть на особисте запрошення організаторів. Таких Влад Сівак нарахував близько 10-15.
-
Їх просто дійсно варто привезти до Вінниці. Я страшенно хотів бачити одні київські хот-доги, але незважаючи на мої вмовляння та пропозицію ідеальних умов та безкоштовної участі, оплати дороги і житла, власник відмовився лише через те, що його булочки для хот-догів будуть не такі хрумкі. Він просто сказав, що його продукт — це найкраща реклама.
Будуть на фестивалі і представники одного із київських ресторанів, які мають досвід участі у європейських фестивалях вуличної їжі. Окрім цього, саме шеф-повара цього ресторану завжди запрошує з собою у тур одна європейська зірка (ім‘я якої організатори не розголошували).
-
Ми потурбувалися і про людей, котрі не вживають м‘ясо або цукор, тому в нас буде вегетаріанська кухня та цукерки без цукру, – додав Влад Сівак.
Організатор також відзначає те, що більший відсоток учасників із Києва, адже для них також важливо розширювати свою аудиторію, позаяк Київ перенасичений подібними подіями. Влад вважає, що вінницькі учасники або просто ресторатори, які прийдуть на фестиваль, зможуть чомусь повчитися у них.
Заступник міського голови Владислав Скальський відзначив, що про Вінницю багато знають як про місто, яке дуже гарно розвивається у галузі громадського транспорту і галузі комфорту для проживання, але у гастрокультурі ще є великий простір для розвитку.
- Знаєте, в більярді є такий вислів “Якщо ти хочеш підвищувати свій клас гри — ти завжди повинен грати із гравцем краще себе”. Тільки якщо ми будемо міксувати досвід людей із більш конкурентних міст, міксувати вуличну їжу і не тільки із міст, де цей процес більш глибокий, більш історичний, ми можемо розраховувати на дійсно органічне зростання якості і рівня гастрокультури у Вінниці, – сказав Владислав Скальський.
Він також відзначив те, що до міста потік туристів до міста постійно зростає, і це не лише внутрішній туризм, що вимагає кращого розвитку гастрокультури.
- Я впевнений в тому, що Вінниця заслуговує на бурхливий розвиток гастрокультури. Звичайно, ми підтримуємо такі заходи. В нас вже є досвід проведення Made in Ukraine. Я бачив реакцію віничан, сам брав участь. Я впевнений, що на всіх локаціях буде багато приводів задовольнити свої уподобання. Звичайно, я маю фізичні обмеження в межах свого шлунку, але прийматиму найактивнішу участь та обов’язково візьму з собою свою родину.
Також Скальський додав, що місце проведення також не є випадковим, адже згідно досліджень, саме ця локація користується найбільшою популярністю серед вінничан. На що директор парку Юрій Приймак сказав, що вони намагатимуться створити якомога найкращі умови для проведення фестивалю.
Наразі організатори також працюють над тим, щоб залучити вінницьких рестораторів до панельних дискусій про те, як має розвиватися гастрокультура у місті.
- У перший день з 12.00 і напевно до закриття фестивалю ми плануємо панельні дискусії щодо розширення ресторанного бізнесу та створення ресторацій нового формату у Вінниці. Також плануємо дискусію про підтримку місцевого бізнесу. Окрім цього у нас будуть неймовірно талановиті хедлайнери першого дня на музичній сцені – гурт Kadnay, – розповіла депутатка міською ради Світлана Ярова, яка є співорганізаторкою фестивалю.
Хедлайнером Vinnytsia Food Weekend стане гурт-відкриття “Євробачення” KADNAY
- Нам дійсно не вистачає туристичноорієнтованих ресторанів та закладів громадського харчування. Тих ресторацій, які були б, можливо, не серйозно пов’язані з історією, не серйозно правдиві, але б мали свою легенду. Зараз ХХІ століття, а це століття економіки легенд, – додав Владислав Скальський.
Саме пан Скальський відмітив, що у Вінниці є з цим працювати та навів приклад вінницького сала.
- Особисто я підтримую вінницьке сало. Спілкуючись із багатьма людьми, які приїздять до Вінниці і знають, що у Вінниці можна взяти з собою, то я дізнаюся, що вони всі починають з «Урожаю», де купують сало. Вінницьке сало – то вже є бренд. Ще ніхто його не використовує, ще ніхто не монетизує, я маю на увазі так, як сучасно потрібно робити, але це бренд.
Майже всі учасники прес-конференції говорили про важливість залучення туристів до Вінниці. Влад Сівак, наприклад, розповів, що йому вже писали та телефонували туристичні оператори, які планують привезти групи до Вінниці на фестиваль. Світлана Ярова сказала, що фестиваль дводенний, бо розрахований на те, що туристи залишаться у Вінниці ночувати.
Засновник креативного простору «Артинов», червоний баркас якого також можна буде побачити на фестивалі, Андрій Піжевський розповів, що для них першочергово важливо розвивати Вінницю.
- Ми хочемо сконтцентрувати погляд туристів на особистості Артинова, на нашій архітектурі. Хоча вона не така унікальна та багата як у Львові. В певний період ми зрозуміли, що для вінничан, які постійно приходять в наш простір і не хочуть кудись йти, потрібно зробити щось цікаве. Ми створили бургери, лаваші, які робимо по своїм задумкам. Також тепер ви можете бачити брендований червоний автобус. На фестивалі він також буде, але там можна буде не лише поїсти, але й насититися інтелектуально. Наприклад, на англійських спікінг-клабах, – розповів Андрій Піжевський.
Як зазначили організатори, Vinnуtsіa Food Weekend – не одноразова акція. Він відбуватиметься тричі на рік, щоразу вдосконалюючись та відкриваючи вінничанам все нову й нову вуличну їжу.
Більше інформації про фестиваль та його учасників тепер можна дізнатися на офіційному сайті.
Фото Ольги Мірошниченко
Дякуємо!
Тепер редактори знають.