Нез’ясовне безпліддя — що це таке?

14:45
Автор: admin
Become a Patron!

Реклама

Нез’ясовне безпліддя — що це таке?

Нез’ясовне безпліддя, або безплідність неясного генезу — поширений діагноз, який отримує кожна четверта пара, яка має проблеми із зачаттям. Це діагноз виключення, він означає, що безпліддя є, але причину його з’ясувати не вдалося. Однак він також означає, що не виявлено нічого, що перешкоджає вагітності, а отже, зберігається надія.

Коли безпліддя оголошується нез’ясовним

Діагноз нез’ясовного безпліддя ставлять лише після повного обстеження репродуктивної функції обох партнерів. Він означає, що:

  • Регулярно відбувається овуляція.
  • Немає проблем із маткою, що підтвердила гістероскопія.
  • Фаллопієві труби цілком прохідні та здорові, що підтвердила гістеросальпінгографія.
  • Нормальний рівень оваріального резерву підтверджений підрахунком антральних фолікулів на УЗД та аналізом на АМГ, докладна інформація про нього за посиланням: https://mdclinics.com.ua/ua/uslugi/amg/.
  • Аналізи сперми партнера не виявили проблем.

Якщо якийсь із цих пунктів не був оцінений, діагноз безпліддя неясного генезу є передчасним.

Ідіопатична жіноча або чоловіча безплідність

«Ідіопатичний» означає «невідомого походження». Проте є різниця між нез’ясовним безпліддям у парі та ідіопатичною жіночою та чоловічою безплідністю. Ідіопатична жіноча безплідність означає, що виявлено проблему, але не знайдено її причину. Наприклад, відсутні овуляції, але всі гормональні тести в нормі, немає проблем з боку яєчників та оваріального резерву. Ідіопатична чоловіча безплідність означає, що є проблема зі спермою, проте незрозуміло, що до неї призвело. Безпліддя незрозумілого генезу означає, що в обох партнерів не виявлено жодних відхилень.

Можливі причини

Іноді причину вдається встановити вже під час лікування, іноді вона з часом проявляє себе симптомами, а іноді спрацьовує метод виключення або випадкова знахідка. Але частина випадків незрозумілого безпліддя так і залишається загадкою.

Недіагностоване загальне захворювання

Деякі загальні захворювання впливають на фертильність, але не всі вони відомі. Наприклад, лише нещодавно було виявлено зв’язок безплідності з целіакією. Аналіз проведених досліджень показав, що у жінок з незрозумілим безпліддям целіакію виявляли у шість разів частіше, ніж в населення загалом. Відомий зв’язок безплідності із захворюваннями щитоподібної залози, діабетом, деякими аутоімунними патологіями, але таких хвороб може бути більше.

Легкий ендометріоз

Середній та тяжкий ендометріоз не важко діагностувати, вони не викликають сумнівів. Але ендометріоз легкого ступеня, з невеликими одиничними осередками запалення буває дуже складно, а іноді й неможливо виявити. Навіть самі по собі осередки можуть не блокувати фаллопієві труби й не заважати овуляції, але вони запускають запальну реакцію, а чинники запалення можуть бути проблемою для зачаття.

Імунна несумісність вагінального середовища та сперми

У деяких випадках імунна система жінки атакує сперматозоїди партнера. Канал шийки матки містить захисний цервікальний слиз, який є частиною вагінального середовища. Іноді слиз вироблює антиспермальні антитіла, які руйнують сперматозоїди. Чому це відбувається, незрозуміло. Цікаво, що така реакція може стосуватися лише окремого партнера.

Недостатня якість яйцеклітин, сперматозоїдів та ембріонів

Зовні клітини можуть бути нормальними, але внутрішня структура може бути пошкодженою. Ядра можуть містити пошкоджені ланцюжки ДНК, яйцеклітини можуть мати потовщену оболонку, яку не може подолати сперматозоїд. Критична помилка може повторюватися при діленні клітин ембріона.

Залишається відзначити, що деякі пари з діагнозом безплідності неясного генезу самостійно вагітніють протягом року-двох після встановлення діагнозу. Лікарі звертають увагу на той факт, що в абсолютно здорової пари з регулярним статевим життям без контрацепції шанси на зачаття протягом року становлять 80%, але ніколи не становлять 100%.

Автор: Грицько Марта Ігорівна — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83